Volledig scherm
Fijnstofmetingen in Den Haag, ter illustratie. © anp

Fijnstofmetingen in Waddinxveen moeten onrust over biomassacentrales wegnemen

Het computeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Waddinxveen, dat dit voorjaar wordt gehouden, wordt uitgebreid met fijnstofmetingen op tien verschillende plaatsen. ,,Een goed en verstandig plan”, zegt wethouder Gezina Atzema (VVD) over dit unanieme besluit van de gemeenteraad. ,,Ik vind het wel lastig te zeggen of de metingen straks betrouwbaar genoeg zullen zijn om de onderzoekresultaten te toetsen, maar ze geven natuurlijk wel inzicht.”

Quote

Berekenin­gen alleen zijn mooi, maar ze nemen misschien toch niet alle onrust weg over de komst van drie biomassa­cen­tra­les

Andrea Bakhuizen-van der Ploeg

Waddinxveen heeft eerder al advies- en ingenieursbureau Tauw opdracht gegeven rekenmodellen op te stellen voor de luchtkwaliteit. Aanleiding is de maatschappelijke onrust over de komst van drie biomassacentrales. Dat onderzoek, dat de komende twee maanden wordt uitgevoerd, kost 40.000 euro. Daar komen nu fijnstofmetingen bij. De meters, die in het kader van een provinciaal experiment kunnen worden geleend van het RIVM,  worden opgehangen aan gevels van inwoners die zich daarvoor hebben opgegeven. Wanneer dat gebeurt, is nog onbekend.

,,Rekenmodellen kennen een bepaalde onzekerheid. Met de fijnstofmeters krijgen de inwoners meer inzicht in de luchtkwaliteit en kan de uitkomst van het theoretische onderzoek worden getoetst”, verklaart Andrea Bakhuizen-van der Ploeg (VVD) haar keuze voor extra metingen. Albert Grooten (D66) beaamt dat. ,,Berekeningen alleen zijn mooi, maar ze nemen misschien toch niet alle onrust weg over de komst van drie biomassacentrales, waar wij overigens altijd tegen zijn geweest.” 

Dat een grote groep Waddinxveners zich zorgen maakt over de luchtkwaliteit in de eigen woonomgeving erkent ook Erik Segers (PCW). ,,Omdat er vragen zijn over de betrouwbaarheid van het onderzoek, zie ik graag dat de juistheid van de berekeningen ook met metingen wordt nagegaan.” Hij signaleert dat het aantal klachten over stank van Groenrecycling Wagro in een jaar tijd steeg van 12 naar 656. ,,Dit is geen incident meer.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda