Volledig scherm
Filmmakers Jasmijn de Knoop en Laurian Serno. © Sandra Zeilstra

Film over depressie van Goudse tieners schittert op witte doek

Zelf een film maken voor school. Gewoon met een mobiele telefoon, met twee acteurs en wat hulp met de montage. Tot zover het script.

Dat was anderhalf jaar geleden het idee van de Goudse acteur Laurian Serno (17). Dankzij het organisatorisch talent van Jasmijn de Knoop (17) en de hulp van een professionele filmcrew, liep dat 'een beetje uit de hand'.

,,Ik heb echt research moeten doen en boeken gelezen zoals 'Hoe regisseer ik een film'", zegt regisseur Laurian. ,,Maar het meeste leerde ik in de praktijk." 

Het resultaat mag er zijn. De 20 minuten durende professionele film De Val gaat 31 oktober in première in Cinema Gouda. En dat is niet het enige podium dat het verhaal krijgt: het Centrum voor Jeugd en Gezin in Gouda wil de film vertonen bij voorlichting op scholen.

Het thema is 'Depressie'. ,,De belevingswereld van Tess, gespeeld door Vera Peetoom, staat centraal", legt Laurian uit. ,,Zij trekt zich terug en komt in een isolement terecht. Als ook haar hartsvriendin Nina zich van haar afkeert, dan lijkt ze haar besluit genomen te hebben."

Stuntteam

Hoe het afloopt met Tess kan het duo uiteraard nog niet verklappen. Laurian: ,,Spannend is het wel: op één van de draaidagen werkten we tot diep in de nacht met een stuntteam."

Omgaan met zo'n zwaar thema lijkt moeilijk voor twee tieners. ,,Er lag best veel op onze schouders, maar we waren heel erg gefocust", zegt producente Jasmijn. ,,We hebben ons echt verdiept in wat een depressie is. Voor het scenario hebben we gesproken met ervaringsdeskundigen. Het komt steeds vaker voor, ook onder jongeren. We hopen dat mensen door deze film over depressie gaan praten. Je bent niet de enige, dat is de boodschap." 

Ook Laurian hoopt op meer begrip. ,,Het is een ziekte. Mensen kunnen er niets aan doen, maar zo wordt wel gedacht."

Het filmavontuur smaakt voor hem naar meer: ,,Ik heb een tussenjaar en wil later graag tv maken: acteren en presenteren vind ik te gek." Jasmijn is inmiddels begonnen aan de mbo-opleiding Management, Ondernemen en Horeca in Leiden om door kunnen stromen naar de Hogere Hotelschool. ,,Organiseren, sponsoren aanschrijven, coördineren: ik heb er zoveel van geleerd. Dat kan ik straks mooi toepassen."

De film gaat in première op 31 oktober en begint om 19.30 uur. Kaartjes zijn nu te koop.

Volledig scherm
Laurian Serno en Jasmijn de Knoop uit Gouda maakten een professionele film over depressie. © Sandra Zeilstra

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda