Volledig scherm
Wegmandirecteur Cassander Wegman bij zijn bedrijf in Ameide © René Wouwenaar

FNV: Er ligt taak voor gemeenten bij doorstart Wegman

Vakbond FNV Taxi roept gemeenten die Wegman Personenvervoer inhuren voor de Groene Hart Hopper en het leerlingenvervoer op zich hard te maken voor de ruim 300 werknemers en eisen te stellen aan de nieuwe vervoerder.

Wegman werd vrijdag failliet verklaard. Directeur Cassander Wegman werkt aan een doorstart. Zekerheid is er nog niet. De ‘Hopper’ blijft in elk geval tot 1 mei rijden en ook het leerlingenvervoer gaat tot die tijd door.

,,Als contractpartij hebben opdrachtgevers de sleutel in handen om de toekomst van de werknemers zekerder te maken’’, zegt Minke Jansma van FNV Taxi. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat gemeenten de burgers zomaar in de kou laten staan. Ze hebben nu de kans om de race naar beneden in het vervoer in hun gemeenten te stoppen. Ik verwacht dat zij dit ook gaan doen’’, zegt ze doelend op de lage contractprijzen waarvoor het vervoer is aanbesteed.

Onzekerheid

Quote

Het kan niet zo zijn dat de druk wederom bij de werknemers komt te liggen

Minke Jansma (FNV Taxi)

De ruim 300 werknemers zitten buiten hun schuld om in grote onzekerheid of zij hun werk behouden en zo ja, onder welke voorwaarden, zegt Jansma. ,,Na een faillissement zien wij vaak dat de arbeidsvoorwaarden verslechteren, dus lagere lonen en arbeidsovereenkomsten voor minder uren. Wij verwachten van de opdrachtgevers dat zij zich hard maken voor de continuïteit en de kwaliteit van het vervoer en dus achter de werknemers gaan staan.’’

De FNV zegt te hebben geprobeerd om met de curator afspraken te maken om voorwaarden te stellen aan diegenen die doorgaan met het vervoer. ,,Maar helaas is - zoals zo vaak - het geld leidend en niet het personeel. De curator was niet bereid om garanties te geven op behoud van werk en arbeidsvoorwaarden’’, aldus Jansma. ,,Welke nieuwe vervoerder er ook komt: wat ons betreft volgen de mensen het werk en kan het niet zo zijn dat de druk wederom bij de werknemers komt te liggen.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda