Volledig scherm
Een bus van Arriva bij het station van Gouda. © Martin Droog

FNV Senioren pleit voor gratis OV ouderen in Goudse regio

FNV Senioren Midden-Holland pleit voor gratis openbaar vervoer voor ouderen en mensen met een laag in komen in Gouda, Krimpenerwaard en Zuidplas. De politiek is verdeeld.

In Rotterdam, Capelle en Barendregt reizen ouderen al jaren gratis. ,,Waarom dit onderscheid tussen bewoners die allemaal in Zuid Holland wonen,’’ vraagt bestuurslid Jan Kuyterink zich af.

Capelle kent al sinds 2009 gratis OV voor 65-plussers. ,,Met het doel hen te stimuleren te blijven meedoen aan het leven van alle dag’’, zegt woordvoerder Bert Tielemans. Daar hangt een prijskaartje aan. Capelle betaalt op jaarbasis 610.000 euro om dit mogelijk te maken. In Rotterdam, Barendrecht en Capelle wordt het vervoer geregeld door de RET. In de Goudse regio rijdt Arriva. De vervoersmaatschappij heeft al een regeling met Dordrecht. ,,De 65-plusser in Dordrecht betaalt jaarlijks een klein bedrag aan servicekosten en kan dan met het gratis abonnement in de daluren onbeperkt met de bus reizen binnen Dordrecht in de bussen van Arriva. Mocht de gemeente Gouda dit verder willen onderzoeken, dan gaan we graag met ze in gesprek hierover,’’ zegt een woordvoerder.

De Goudse politiek is niet unaniem enthousiast over het idee. Thierry van Vugt, fractievoorzitteer van D66, de grootste partij, ziet er niets in, net als Theo Krins van de ChristenUnie. ,,En er zijn ook ouderen met een goed inkomen en die goed ter been zijn. Waarom zouden die gratis moeten reizen en iemand van 50 niet? Jan de Koning (GBG) is wel voorstander van gratis OV voor ouderen, maar dan vooral in Gouda zelf.  

In samenwerking met indebuurt Gouda