Volledig scherm
© ANP

Franse mannen verdacht van dumpen drugs op A12

rechtbankOp de ochtend van 11 oktober 2018 lag er twee kilo heroïne en een ons cocaïne in verschillende pakken op het wegdek van de A12 bij Waddinxveen. Het OM verdenkt twee inzittenden van een Franse auto ervan de drugs daar gedumpt te hebben. De Haagse rechtbank besloot dinsdagmiddag dat de mannen langer vast moeten blijven zitten.

Jonathan B. (29) zat achter het stuur en Abdelrahid G. (48) zat naast hem toen een politiewagen hen liet stoppen op de A12. Politieagenten verklaarden later dat ze in de autospiegels hadden gezien dat er een tas uit de bewuste wagen werd gegooid. 

Quote

De drugs hadden er al eerder hebben kunnen liggen

Advocaat verdachten

Verspreid tussen twee hectometerpaaltjes vonden ze later de pakken drugs. Jonathan B. en Abelrahid G, werden aangehouden voor drugshandel. Hun advocaten vroegen dinsdag om opheffing van de voorlopige hechtenis, die nu drieënhalve maand duurt. Volgens hen is het bewijs tegen hun Franse cliënten flinterdun: er zouden alleen onduidelijke foto’s van de snelweg zijn en de verklaringen van agenten. 

,,De drugs hadden er al eerder hebben kunnen liggen”, zei een van de raadslieden. Verder vinden ze het vreemd dat het Nederlands Forensisch Instituut nog geen sporenonderzoek heeft kunnen doen op de tas. Het is dus niet bekend of er DNA van een van de mannen op zit. Volgens de advocaten werd de wagen er alleen uit gepikt vanwege Frans kenteken.

In afwachting van het proces tegen hen zou Justitie de mannen moeten vrijlaten, zodat ze terug kunnen naar hun familie en werk in Frankrijk. ,,Mijn kinderen hebben me in de gevangenis moeten opzoeken”, sprak Abdelrahid huilend. 

Maar de rechter oordeelde dat er voldoende ‘ernstige bezwaren’ tegen de mannen zijn. En er is de vrees voor vluchtgevaar, omdat ze geen verblijfplaats hebben in Nederland.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda