Volledig scherm
Het voormalige weeshuis aan de Spieringstraat in Gouda. © Google Streetview

'Geluid voormalig weeshuis in Gouda blijft binnen perken'

Wanneer er in het voormalige weeshuis aan de Spieringstraat in de Goudse binnenstad een viersterrenhotel en een brasserie zitten, zal dat niet leiden tot overschrijding van de geluidsnormen. Dat hield wethouder Thierry van Vugt (D66) gisteren de gemeenteraad voor.

In de raad bestaan zorgen over geluid dat mogelijk van feestgangers komt, omdat er feesten en recepties mogen worden gegeven.

Quote

We moeten in deze stad wonen en niet alles onder een kaasstolp­je willen zetten

Thierry van Vugt, Wethouder (D66)

Dat het geluid beperkt blijft is, zegt Van Vugt, in het belang van de exploitant. ,,Die wil een viersterrenhotel, met een dito beleving, dus geen feesttent. De hotelgasten komen er om te slapen.‘’

Volgens fractievoorzitter Rolf van der Mije van GroenLinks hebben bruiloftsgasten het echter vaak naar hun zin en werkt de binnentuin als een geluidsversterker. Van der Mije wil het aantal feesten sowieso beperken tot twaalf per jaar.

De gemeenteraad is overigens overwegend positief over het bouwplan dat een nieuwe bestemming geeft aan het gebouw dat lange tijd in gebruik is geweest als bibliotheek, maar de laatste jaren leeg staat.

Zorgen zijn er ook over het bouwverkeer in de smalle binnenstad. Een deel van de raad ziet graag dat er voordat de bouw begint proefritten worden gehouden. Daarbij moeten de maximale lengte, breedte en belading worden getest. En ook naar de mate van trillingen moet worden gekeken.

Testritten

Theo Lucas (GBG) opperde het idee. Lucas: ,,Het is van belang om dit vooraf te meten en niet te wachten tot we al bezig zijn.''

Van Vugt wil vooral in overleg met de omgeving blijven en wacht af of er volgende week, wanneer de raad er voor de laatste keer over het bouwplan spreekt, een voorstel voor testritten komt.

Partij voor de Dieren en de SP vroegen aandacht voor de toegankelijkheid van met name de binnentuin van het voormalige weeshuis en de Jeruzalemkapel, die ook in het plan zitten. Ze willen dat die hun maatschappelijke functie behouden. ,,Kun je daar straks nog gewoon binnen lopen zonder dat je direct iets moet bestellen?'' vraagt Foor Broer (SP) zich af.

Kapel

In het plan is de toegankelijkheid van de kapel geregeld. Die moet minimaal zestig dagen per jaar geopend zijn. Museum Gouda en de Firma van Drie zorgen voor de culturele invulling. Van Vugt is blij dat er een partij (White House Development, red.) is die in het plan, inclusief kapel, wil investeren en zo het monument helpt te behouden. ,,We moeten in deze stad wonen en niet alles onder een kaasstolpje willen zetten.'' Behalve een brasserie en hotel maken ook woningen deel uit van het plan.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda