Volledig scherm
PREMIUM
Eigenaar en kok Ron Wieringa van restaurant Kobalt serveert worst, gemaakt van ganzen die in Reeuwijk zijn geschoten. © Pim Mul

Geschoten Reeuwijkse gans wordt lekkernij bij restaurant Kobalt

Ganzen die in Reeuwijk worden geschoten in verband met wildbeheer verdwijnen vaak in de container of worden verwerkt tot diervoeding. Zonde, vindt de Reeuwijkse wildbeheerder/jager Heidi Looy. Sinds kort verkoopt ze daarom dit vlees. Het Bodegraafse restaurant Kobalt is de eerste horecagelegenheid die deze gans serveert.

Quote

Je moet even aan het idee wennen, maar het smaakt gewoon heel goed

Janneke Wieringa

,,Gans is vrij onbekend om te eten en mensen denken dat het niet lekker is. Dat is jammer, want van gans is heel veel te maken en het smaakt heel goed. Ik promoot daarom ganzenvlees en roep mensen op het te proeven”, vertelt Looy die zelf als wildbeheerder/jager actief is.

Sinds anderhalve maand verkoopt ze ganzenborst, -poten, karkassen en worstjes. Inmiddels heeft ze al zo’n 150 klanten, vooral particulieren.

Een van de klanten is eetgelegenheid Kobalt in Bodegraven, dat deze maand Reeuwijkse ganzenworstjes en carpaccio van ganzenborst serveert. ,,Het is mooi dat er eindelijk wat met het ganzenvlees gebeurt in plaats van dat het klakkeloos in de kliko verdwijnt of wordt gebruikt voor hondenvoer”, vertelt eigenaar en kok Ron Wieringa. Voor hem en zijn vrouw Janneke was dat de belangrijkste reden om gans te serveren in hun restaurant.

,,Bovendien is het een streekproduct en wij houden wel van iets geks. Pas geleden hadden we kangoeroehaasjes, haai en slakken. Onze gasten zijn avontuurlijk en vinden het leuk om wat nieuws te proberen”, vertelt Janneke.

In samenwerking met indebuurt Gouda