Volledig scherm
© ANP

Gespannen sfeer rond besloten avond ganzenjacht

In een gespannen sfeer is gisteravond in Waarder een besloten informatie- en discussieavond gehouden over de problemen rond het afschieten van ganzen in en bij het plassengebied van Reeuwijk.

Op een boerderij aan De Groendijck was er de hele avond sprake van extra toezicht. Alle bezoekers moesten zich legitimeren en bij de ingang stonden bordjes 'verboden toegang voor onbevoegden'. Ongeregeldheden deden zich echter niet voor.

Op de goed bezochte bijeenkomst van de Wildbeheer Eenheid Reeuwijk en omstreken mochten alleen watereigenaren, faunabeheerders, jagers en bestuurders van gemeente en provincie komen. Journalisten, actievoerders en belangstellenden waren niet welkom.

Dierenleed

De besloten avond was een directe reactie op schokkende beelden die de dierenrechtenorganisatie Animal Rights van de ganzenjacht op twee zaterdagen in en rond de Reeuwijkse Plassen naar buiten heeft gebracht. Er zou daarbij van alles mis gaan en veel dierenleed zijn veroorzaakt.

Over het afschieten van trek- en jaarrondganzen heeft Statenlid en fractievoorzitter Carla van Viegen (Partij voor de Dieren) deze week ook een reeks schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.
Ze veroordeelt daarin het onnodig lijden van de ganzen, het jagen in het broedseizoen, het gebrek aan handhaving en het steeds achterblijven van zoveel gewonde dieren. De overlast van ganzen kan volgens haar beter worden voorkomen met een landschap dat onaantrekkelijker voor ze is.

De provincie stelt dat de balans tussen welzijn en de ganzenpopulatie en de belangen van mensen en de natuur is zoekgeraakt. Dat zorgt voor ongewenste effecten en risico's voor schade aan landbouwgewassen, natuur en de volksgezondheid vanwege bevuiling van het zwemwater.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda