Volledig scherm
Gouda heeft dit jaar een glutenvrije Piet © AD

Glutenvrije Zwarte Piet bij intocht Sint in Gouda

Aan de intocht van Sinterklaas in Gouda doet dit jaar voor het eerst een glutenvrije Zwarte Piet mee. Het hulpje van Sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten en ander snoepgoed.

De glutenvrije Zwarte Piet is een initiatief van Monique Steevens. Deze moeder van twee kinderen met glutenintolerantie vervulde deze rol vorig jaar zelf bij de intocht in Zwolle. ,,Het viel zo in de smaak dat in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging is besloten in meer gemeenten een glutenvrije Zwarte Piet te laten meelopen. Gouda is één van de eerste steden in Nederland die zich hiervoor heeft aangemeld.''

Volgens Monique Steevens heeft ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van glutenintolerantie. Wie er echt veel last van heeft, kan bij het binnenkrijgen van gluten onder meer te kampen krijgen met langdurige buikloop. ,,Dat is de reden waarom kinderen met glutenintolerantie niets konden aannemen van Zwarte Piet en dat was best sneu natuurlijk.''

Vlag

De nieuwe Piet is onder meer te herkennen aan een vlag met het logo van glutenvrij op zijn rug. Waarschijnlijk rijdt hij ook met een bakfiets die is versierd met groene vlaggetjes.

Het strooigoed dat deze Piet bij zich heeft wordt vooraf met zorg verpakt in klein plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Op de hoogte blijven van het nieuws uit jouw regio? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Gouda