Volledig scherm
Het Huis van de Stad in Gouda. © anp

Gouda: Bij ons gaat de regenboogvlag weer in top zodra de wind dat toelaat

Gouda heeft vandaag uitdrukkelijk laten weten de regenboogvlag, als symbool van diversiteit en tolerantie, weer voor het Huis van de Stad te laten wapperen zodra de wind dat toelaat. Dat heeft een zegsvrouw van de gemeente laten weten. De gemeente antwoordt hiermee op de vraag waarom de regenboogvlag daar nu niet te zien is. 

Gisteren ontstond grote ophef over de zogenoemde Nashville-verklaring, waarin predikanten, voorgangers en prominenten binnen de orthodox-protestantse kerk in Nederland homoseksualiteit en transgender-identiteit afwijzen. 

Verschillende organisaties en gemeenten in het Groene Hart, zoals de gemeente Kaag en Braassem, reageerden daarop door nadrukkelijk de regenboogvlag te laten wapperen. De gemeente Alphen koos voor een variant hierop door de hoge Alticom-toren in regenboogvlagkleuren uit te lichten, wat van heinde en verre te zien was.  

Chocoladefabriek

In Gouda hees onder meer de Chocoladefabriek de vlag in top. Maar voor het stadhuis in Gouda bleef het vooralsnog kleurloos. Op Facebook en Twitter verschenen direct na het bekendworden van de Nashville-verklaring berichten met de vraag of de gemeente de vlag weer kon laten wapperen.   

,,In Gouda hangt sinds 2015 jaarlijks een regenboogvlag te wapperen voor het Huis van de Stad”, verklaart Ariette Belgraver, woordvoerder van de gemeente Gouda, tegen InDeBuurt Gouda. ,,In 2018 heeft het hele jaar vanwege het Roze Jaar de Goudse regenboogvlag gehangen. Ook in de raadszaal is de Goudse regenboogvlag aangebracht. De Regenboogvlag wordt ook in 2019 ophangen als symbool voor diversiteit en tolerantie. Gouda vindt dat iedereen mag zijn wie hij of zij is, ongeacht levensovertuiging, beperking, etniciteit of seksuele geaardheid. Zodra de wind het weer toe laat, gaat deze vlag met de andere vlaggen voor het Huis van de Stad weer in de mast.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Gouda