Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gouda houdt 17,6 miljoen euro over

Ook al houdt de gemeente Gouda over 2018 bruto een bedrag over van 17,6 miljoen euro, dan is dat nog geen reden om met geld te smijten. ,,De sluizen gaan niet open", zei wethouder financiën Michiel Bunnik (CDA) gisteren bij het presenteren van de jaarrekening.

Quote

We gaan geen geld over de balk smijten. De sluizen gaan niet open

Michiel Bunnik (CDA) , Wethouder financiën

Van die 17,6 miljoen euro vloeit iets meer dan 9 miljoen euro direct naar de algemene reserves, zeg maar de gemeentelijke spaarpot. Dat moet Gouda weerbaarder maken om financiële risico's op te vangen zoals de 2,9 miljoen tekort voor jeugdzorg. Zo'n 1,6 miljoen euro legt Gouda opzij met het oog op benodigde investeringen voor onderwijshuisvesting de komende jaren.

De plus van ruim 17 miljoen euro heeft deels te maken met enkele incidentele meevallers, afkomstig uit Gouda's wijk in aanbouw Westergouwe plus een gronddeal met Gouda Refractories. Ook kreeg Gouda meer van het rijk dan waar in de begroting rekening mee was gehouden.

Daarnaast kwam er op het gebied van riool, beheer van de openbare ruimte en zorg - met uitzondering van de jeugdzorg - meer binnen dan eruit ging. Door de economische opleving die Nederland kent hoeven bovendien minder uitkeringen verstrekt te worden.

Netto houdt Gouda 4,9 miljoen euro over om te investeren. Maar, waarschuwt Bunnik: ,,Gouda heeft geen dikke portemonnee. We gaan geen geld over de balk smijten."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

  1. Verkeersdeskundige: wennen aan stilstaan of het snelfietspad nemen

    Verkeers­des­kun­di­ge: wennen aan stilstaan of het snelfiets­pad nemen

    Ga niet massaal binnendoor rijden, het wegennet in het Groene Hart is ontoereikend, zegt verkeerskundig adviseur Dolf Roodenburg. ,,Bij een incident als op de Goudseweg blijkt er weinig uitwijkmogelijkheid te zijn. We hebben op zo’n moment allemaal haast. En we hebben slimme navigatiesystemen die alternatieve routes gaan voorstellen. Veel automobilisten gaan dan binnendoor over de polderwegen, met als gevolg dat die aan gort worden gereden. Dat levert de gemeenten weer heel veel schade op.‘’

In samenwerking met indebuurt Gouda