Volledig scherm
Rolstoeldansers in de Nieuwe Marktpassage tijdens de eerste editie van het festival Gouda niks mis mee. © Pim Mul

Gouda niks mis mee-festival toch een succes ondanks schrappen onderdelen

‘Gouda, niks mis mee’ luidde de naam van het festival voor validen en mindervaliden dat dit weekend voor het eerst werd gehouden. Maar wat wel misging, was het weer. Daardoor moesten heel wat buitenactiviteiten worden geschrapt.  Toch spreekt de organisatie van een succes.

In de overdekte Nieuwe Marktpassage was er een demonstratie rolstoeldansen en in de Lange Groenendaal konden bezoekers blind brood proeven en met handgebaren koffie bestellen. Veel belangstelling was er ook voor de vier optredens van Vincent Bijlo. Maar dat was bijna allemaal binnen. In de binnenstad leefde het groot opgezette evenement niet. Je moest ervan weten, want anders viel het niet op dat er meer rolstoelers door de straten reden dan anders. 

WheelChair Maffia

Quote

Het is in het dagelijks leven niet zichtbaar met welke problemen mensen met een beperking te maken hebben

Margit van Hoeve

Het gezelschap WheelChairMaffia had op ludieke wijze moeten laten zien met welke bizarre situaties rolstoelers te maken krijgen en op de kop van de Kleiweg zou een parcours zijn waar winkelend publiek zelf kon ervaren hoe het is om in een rolstoel te rijden. Margit van Hoeve: ,,Door de regen hebben we die activiteiten niet door kunnen laten gaan. Het was gewoon te gevaarlijk. Dat zegt natuurlijk ook weer iets over de problemen van mensen met een beperking. Het is wel een teleurstelling, want het waren de belangrijkste activiteiten om het evenement een gezicht te geven en publiek naar de binnenactiviteiten te trekken. Verplaatsen van de activiteiten lukte niet. We hadden geen plan B. Het is voor het eerst dat we dit organiseren.”

Volgens Van Hoeve, die een dochter met lichamelijke beperkingen heeft, zorgden de binnenactiviteiten wel voor bewustwording van het publiek. ,,Het is in het gewone straatbeeld en het dagelijks leven niet zichtbaar met welke problemen mensen met een beperking telkens te maken hebben. Zaterdag was een dag om aan de deur te kloppen: houd rekening met ons.”

Van Hoeve vindt de dag vooral geslaagd doordat de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking (GAB) het evenement samen met de ondernemers van de binnenstad organiseerde. ,,Het waren de ondernemers die zeiden: ‘Wij pakken dit op en gaan achter jullie staan’. De ondernemers die betrokken waren bij de organisatie zijn zich meer bewust geworden. Ook bij de gemeente was de samenwerking goed. Normaal zitten mensen met een beperking bij de afdeling sociaal domein. Doordat we nu met ondernemers waren, zaten we aan een heel andere tafel en hadden we een andere positie. Dat is de grote winst van dit evenement.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda