Volledig scherm
PREMIUM
© Sandra Zeilstra

Gouda was tijdens wolkbreuk de natste plek van Nederland, zegt Goudse weerman

De Goudse weerman Jan-Willem de Wit is ervan overtuigd: Gouda was het natst. Nergens in Nederland viel volgens hem zoveel regen als in het etmaal na maandagochtend 06.00 uur in Gouda. Reden tot chagrijn? Voor De Wit niet. Sterker nog: hij was in zijn element. 

Quote

De warme lucht geeft de koude bovenlucht een boost. Vergelijk het met een fluitketel, en stoom. Met zuidwesten­wind, of wind uit het westen, drijft de bui naar Gouda.

Jan-Willem de Wit, Weerman

Maandagavond, een wolkbreuk. De blik van De Wit is gericht op de grafiekjes op zijn computer en de nattigheid die voorbij trekt. De Piet Paulusma van Gouda zag hoe het weerstation in Bloemendaal de kroon spant. Op die plek in de stad kwam beduidend meer regen omlaag dan in Delft, Woerden of Soestdijk, om maar wat te noemen. 

Dan maakt het hart van de weerman wel een sprongetje. De Wit: ,,Zoveel regen, dat komt niet elke nacht voor. Vorig jaar wel, ook in augustus was dat. Volgens het KNMI valt deze hoeveelheid gemiddeld maar eens in de vijftig jaar. Maar in Gouda gebeurt dat veel vaker. Tussen maandag 20.15 uur en 22.30 uur viel 33.6 millimeter. En in de nacht naar dinsdag, om 03.45 uur was er ook een zware bui. Daar viel 10.8 millimeter uit.”

In samenwerking met indebuurt Gouda