Volledig scherm
Burgemeester Mirjam Salet © Pim Mul

Gouda zoekt derde wijk voor Buurt Bestuurt

Gouda is naarstig op zoek naar een derde buurt voor het project Buurt Bestuurt, waarin buurtbewoners prioriteiten in het veiligheidsbeleid voor hun wijk benoemen.

In Plaswijck (vanaf eind 2016) en Korte Akkeren (vanaf eind 2017) loopt zo’n project, maar ooit is afgesproken is dat er in Gouda in drie wijken een proef wordt genomen.

Veiligheidsproblemen

Buurt Bestuurt is een van oorsprong Rotterdams project. Het idee is, dat een groep bewoners de leiding neemt in het benoemen van drie veiligheidsproblemen in de wijk. Die worden vervolgens aangepakt in samenwerking met gemeente en politie. Een actiepunt gaat pas van de prioriteitenlijst af wanneer de bewoners vinden dat het kan.

Een voorstel van de ChristenUnie, dat vanavond in de raadsvergadering werd aangenomen, draagt b en w op actief op zoek te gaan naar de derde buurt. Burgemeester Mirjam Salet:. ,,Dat kan je echter niet afdwingen. Er moeten mensen in een buurt zijn die het willen. We willen wel ons best doen om een derde project te vinden.’’

Sceptisch

Corina Kerkmans (PvdD) is sceptisch. Zij had juist gehoord dat mensen in Korte Akkeren niet echt blij zijn met hoe het gaat en ook in Plaswijck zou het niet optimaal verlopen.

De gemeenteraad steunde ook het voorstel van de ChristenUnie om bij het veiligheidsbeleid de inwoners actief te betrekken en het voorstel van de SGP om op een aantal belangrijke punten meetbare doelstellingen toe te voegen.

Handhavers

Wat het niet haalde was het idee van de VVD om het aantal handhavers met 25 procent te verhogen. Volgens burgemeester Salet vergt dat een investering van 2,5 ton en dat zomaar vrijspelen is een ‘illusie’. Bovendien zou het ook geen garantie zijn dat het gewenste effect wordt bereikt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Gouda