Volledig scherm
Rikje Ruiter, internist ouderengeneeskunde in het Groene Hart Ziekenhuis. © Sandra Zeilstra

Gouds ziekenhuis heeft specialist voor oudere patiënten

Het aantal senioren op de poliklinieken en in de bedden van het Groene Hart Ziekenhuis stijgt. Daarom heeft het Goudse ziekenhuis sinds kort een internist ouderengeneeskunde.

Het aantal oudere ouderen (70+) in Gouda en omgeving groeit hard. Ook de patiënten worden dus ouder. Het Goudse ziekenhuis heeft daarom in de persoon van Rikje Ruiter voor het eerst een internist ouderengeneeskunde aangesteld.

Zij kijkt niet alleen naar de aandoening waarvoor een patiënt in het ziekenhuis belandt, maar licht de hele persoon door. Ze kijkt onder meer naar andere kwalen, medicijngebruik, mobiliteit, voeding, netwerk en geheugen.

Quote

Ik geniet van hun verhalen en kan veel leren van hun levenserva­ring

Rikje Ruiter

Ruiter: ,,Als internist ouderengeneeskunde kijk ik meer dan orgaanspecialisten naar de gehele patiënt en zorg ik samen met hun voor behandelplan op maat.”

Ze signaleert dat veel ouderen meer aandoeningen tegelijkertijd hebben, bijvoorbeeld geheugenklachten, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en artrose. ,,Dat maakt ze kwetsbaar en vaak gebruiken ze ook veel medicijnen, die niet allemaal nodig zijn. Ik neem de medicatie door en bekijk hoe dit eventueel beter kan."

Het positieve effect daarvan ondervond recent Rob Paling (75) uit Waddinxveen, die deze maand enkele dagen op de afdeling ouderengeneeskunde van het ziekenhuis verbleef wegens maag- en darmonderzoek. ,,Ze heeft mijn hele medische geschiedenis onder de loep genomen en mijn medicatie aangepast."

Levenservaring

Vanwege de groei van het aantal ouderen heeft het ziekenhuis onlangs een verpleegafdeling ouderengeneeskunde gevormd. ,,Hier werken internisten en geriaters samen. Er zijn twintig bedden, vijf meer dan bij de eerdere afdeling geriatrie." Ruiter koos voor de specialisatie ouderengeneeskunde omdat ze het contact met senioren prettig vindt: ,,Ik geniet van hun verhalen en kan veel leren van hun levenservaring." Ze benadrukt dat ze niet elke oudere patiënt in het Groene Hart Ziekenhuis onder ogen krijgt. ,,Patiënten komen in contact met mij via een verwijzing van hun huisarts of worden doorverwezen via een medisch specialist in het ziekenhuis."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda