Volledig scherm
© ANP XTRA

Goudse inbraakverdachten voor de rechter

Twee van de drie Goudse inbraakverdachten moeten de behandeling van hun rechtszaak vanachter de tralies afwachten. Alleen verdachte Youssef el O. (21) wordt morgen op vrije voeten gesteld.

Dat bleek vandaag in de Haagse rechtbank tijdens de eerste pro forma zitting in de zaak. Het Goudse drietal wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het plegen van diverse woninginbraken of pogingen daartoe.

De buit zou onder meer hebben bestaan uit een fles Moet & Chardon Champagne, geld en sieraden. Ook worden twee van de drie mannen verdacht van het pinnen van duizenden euro’s met gestolen pinpassen.

Hoofdverdachte Ishak L. (28) is voor negentien feiten aangeklaagd. Medeverdachte Ibrahim T. (20) moet zich voor zeven feiten verantwoorden en El O. zou drie woninginbraken hebben gepleegd. Een vierde verdachte is nog op de vlucht. De verdachten kwamen in augustus 2018 in beeld na een woninginbraak in Reeuwijk. Hierna kreeg hoofdverdachte Ishak L. een gps-volgsysteem onder zijn auto.

Bezwaren

De advocaten van het drietal vroegen allen om opheffing van de voorlopige hechtenis van hun cliënt. Volgens hen was geen sprake van ‘ernstige bezwaren’. ,,Het dossier is opgebouwd vanuit peilbaken onder de auto van mijn cliënt”, zei advocaat Irma Groenendijk van Ishak L.. ,,De auto gaat rijden en soms wordt er ergens in de omgeving van waar die auto is gesignaleerd, ingebroken. En wordt ook nog iets geroepen over de werkwijze van de daders. Er zijn geen sporen en geen herkenning op de plaats delict. Het is te mager.”

Volgens advocaat Kim Kuster heeft haar cliënt Ibrahim T. zich alleen schuldig gemaakt aan het pinnen met gestolen passen. T. wilde daar tijdens de zitting ook over verklaren. Kuster: ,,Cliënt wil dat liever hier doen, aangezien er geen vertrouwen is in verklaren bij de politie”, lichtte zij toe. ,,Ik ben de persoon op de camerabeelden”, zei T. vervolgens. ,,Ik moest iemand geld terugbetalen en heb twee passen gekregen en daarmee heb ik gepind. Ik kon weten dat die passen niet van hem waren, maar dat is het enige.”

Moordenaars

Ook advocaat Luigi Tricoli vroeg de rechtbank zijn cliënt te schorsen. El O. zou vanuit de gevangenis een nieuwe baan hebben geregeld waar hij direct aan de slag kan. ,,Ik zit vast tussen moordenaars en overvallers: ik hoor daar niet”, zei El O.. ,,Ik heb geen strafblad en heb werk.”

De rechtbank besloot alleen de voorlopige hechtenis van El O. te schorsen. Hij wordt vrijgelaten, in ieder geval tot de einduitspraak. De volgende zitting is 13 mei.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda