Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Goudse regio krijgt zorg- en veiligheidshuis voor hulp aan psychiatrische patiënten

In de Goudse regio komt een zorg- en veiligheidshuis om de verplichte behandeling van psychiatrische patiënten die een gevaar vormen voor zichzelf  of hun omgeving in betere banen te leiden. Het gaat om een samenwerking tussen verschillende organisaties op dit gebied.

Het zorg- en veiligheidshuis is een gezamenlijk initiatief van de vijf gemeenten in Midden-Holland. Dat zijn Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard, Zuidplas en Bodegraven-Reeuwijk.

Ook elders in Nederland wordt gewerkt aan de oprichting van zorg- en veiligheidshuizen. Met ingang van volgend jaar krijgen de gemeenten nieuwe wettelijke mogelijkheden tot verplichte zorg. Niet alleen opname van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of de omgeving, maar ook ambulante varianten daarvan.

Een onderdeel hiervan vormt ook een meldpunt voor professionals en burgers. Dat zal dan in combinatie gaan met de bestaande meldpunten zorg en overlast en niet-acute zorg verwarde personen.

Crisismaatregelen

Daarnaast gaat het om verkennende onderzoeken voor het aanvragen van zorgmachtigingen, het nemen van crisismaatregelen, het terugkoppelen naar familie en het horen van betrokkenen.

In het zorg- en veiligheidshuis wordt de specifieke deskundigheid efficiënt gebundeld, bestaat er toegang tot het regionale netwerk en is er sprake van een optimale verhouding tussen beschikbaarheid en daadwerkelijke uitvoering.

De vijf gemeenten krijgen hiervoor een extra jaarlijkse uitkering van 809.599 euro. Omdat de kosten op regionaal niveau 519.000 euro bedragen kan de resterende 290.599 euro worden verdeeld voor het versterken van de gemeentelijke organisaties.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda