Volledig scherm
Vmbo-directeur van De Goudse Waarden Philip Lommers in de aula tussen de scholieren tijdens de lunch. © Sandra Zeilstra

Goudse school verplaatst eindexamengala vanwege viering Suikerfeest

Na kritiek van zeven leerlingen verplaatst De Goudse Waarden zijn eindexamengala voor de vmbo’ers aan de Kanaalstraat. De aanvankelijke datum van 5 juni viel samen met het Suikerfeest.

Dit weekeinde klaagden het zevental dat een galafeest op 5 juni een groot aantal islamitische medeleerlingen buitenspel zou zetten. De Goudse Waarden liet toen al weten een andere datum te overwegen. ,,De reden voor de wijziging is dat we aan het begin van het schooljaar geen rekening hebben gehouden met het feit dat het Suikerfeest op 5 juni plaatsvindt”, schrijft vmbo-directeur Philip Lommers aan de ouders. ,,Het Suikerfeest is een belangrijke islamitische feestdag. Daar willen we graag rekening mee houden.”

Gesprek

Quote

Juist omdat we het gala vanuit een gevoel van verbinding organise­ren, willen we de afsluiting ook echt samen vieren

Philip Lommers, Vmbo-directeur

De leerlingen lieten de directeur eerder al in een persoonlijk gesprek weten dat zij baalden van de oorspronkelijke datum. De school peilde toen of er ouders waren die praktisch rekening hadden gehouden met 5 juni. Dat bleek het geval. De school hield daarop vast aan de datum.

,Daar komen we nu op terug”, stelt Lommers. ,,Dat doen we om niet voorbij te gaan aan de teleurstelling die leerlingen blijken te voelen bij het niet gezamenlijk afsluiten van hun tijd op De Gouwe. Een deel van onze islamitische leerlingen zou immers niet aanwezig kunnen zijn. Deze teleurstelling wordt gevoeld door leerlingen met en zonder islamitische achtergrond. Juist omdat we het gala vanuit een gevoel van verbinding organiseren, willen we ze de kans geven om de afsluiting van hun tijd op de middelbare school ook echt samen te vieren.”

De Goudse Waarden heeft gekozen voor dinsdag 11 juni om overlap met het gala voor de lyceum-havo op donderdag 6 juni te voorkomen. Ook wil de school zo rekening houden met het Pinksterweekend.

Super blij

,,Wij zijn echt super blij”, zeggen Amira, Amber en Souhaila, drie van de zeven leerlingen die bezwaar maken. ,,Toen mijn moeder een foto maakte van de brief, deelde ik die in de meidenapp. Die ontplofte zowat. Dit is netjes van de school. Het is wel de dag voor de eindexamenuitslag, maar dat is niet erg. Het bijt ook niet met de rekentoets.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda