Volledig scherm
Op 16 april vorig jaar kwam Rhodé Zondag uit Woerden om het leven na een dodelijk verkeersongeval op de Thorbeckelaan in Gouda, ter hoogte van de oversteek naar de Savornin Lohmansingel. (Archieffoto) © Josh Walet

‘Goudse Thorbeckelaan te smal om oversteek veiliger te maken’

De breedte van de Thorbeckelaan in Gouda voldoet niet aan de daarvoor geldende normen omdat Gouda de oversteek naar de Savornin Lohmansingel veiliger wilde maken.

Dat antwoorden b en w op vragen van de VVD. Die partij vroeg om opheldering nadat duidelijk werd dat de Thorbeckelaan volgens de Haagse rechtbank ‘een ‘bedrieglijk beeld van veiligheid’ geeft. Dat werd benoemd tijdens de rechtszaak tegen een 58-jarige chauffeur die op 16 april vorig jaar de fietsende Rhodé Zondag (14) uit Woerden aanreed op de Thorbeckelaan. De Woerdense viel en overleed.

Gereconstrueerd

In 2015 is de weg gereconstrueerd en is de middengeleider breder gemaakt. De rijbaan is sindsdien tussen de 2,76 en 2,80 meter breed. De strook voor fietsers is 1,54 meter. Kenniscentrum voor verkeer CROW beveelt aan dat een weg als de Thorbeckelaan een fietsstrook heeft van minimaal 1,70 meter breed en een rijstrook van minimaal 2,90 meter breed. Volgens b en w is het middeneiland verbreed omdat de verwachting was dat veel scholieren zouden oversteken naar de Savornin Lohmansingel, nadat het schoolgebouw van de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman gereed was. Een bredere middengeleider maakt de oversteek korter en dus veiliger, was de gedachte.

Voor de langere termijn werkt Gouda aan een plan om de verkeersveiligheid van de weg te verbeteren. Op korte termijn onderneemt de gemeente niets, omdat het effect van tijdelijke maatregelen snel zou wegebben.  B en w: ,,Met de direct betrokkenen willen we in overleg om te onderzoeken of in eerste instantie gedragsmaatregelen effect kunnen hebben om de situatie op dit kruispunt te verbeteren.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Gouda