Volledig scherm
Een woninginbreker, foto ter illustratie © ANP XTRA

Gouwenaars krijgen subsidie voor wifi-camera of video-deurbel in strijd tegen woninginbraken

Om het risico op een woninginbraak verder te verlagen, kunnen Goudse huizenbezitters vanaf nu subsidie aanvragen voor de aanschaf van een wifi-camera of video-deurbel. Dat maakten burgemeester Pieter Verhoeve en politiechef Ruud van Es vandaag bekend. 

Quote

Door de donkere dagen zien we de cijfers deze maand helaas wat oplopen

Ruud van Es

Gouwenaars kunnen een subsidie van maximaal 250 euro krijgen voor de aanschaf. In totaal heeft Gouda 70.000 euro aan subsidies beschikbaar voor maatregelen die woninginbraak tegengaan. De regeling is aangepast omdat het eerder financieel onaantrekkelijk was voor Gouwenaars om de subsidie in te zetten voor een wifi-camera of video-deurbel. Dat kwam door de strenge installatie-eis. Die voorwaarde is nu vervangen door de regel dat de camera moet worden gekoppeld aan een abonnement.

,,Op die manier worden de gemaakte beelden bewaard en kunnen we ze terugkijken als dat nodig is", zegt Van Es. Volgens de politie is dit jaar bij de helft van alle aanhoudingen op verdenking van woninginbraak particulier cameratoezicht belangrijk geweest. Van Es: ,,Voordat inbrekers toeslaan, gaan ze vaak eerst verkennen. Daarnaast werkt een camera aan de muur preventief.” 

Kwaliteit

Ook moeten Gouwenaars hun nieuwe camera aanmelden bij het project Camera in Beeld van de politie. Dit is een databank waarmee de politie snel kan zien op welke camera’s een beroep kan worden gedaan als zich een misdaad voordoet. Van Es: ,,De beelden worden dan door ons bekeken, maar kunnen ook na toetsing van het Openbaar Ministerie worden ingezet in bijvoorbeeld opsporingsprogramma's.” 

Het idee om de subsidieregeling uit te breiden met wifi-camera's en video-deurbellen ontstond bij de Goudse politie. Volgens Van Es op aangeven van Gouwenaars zelf. ,,Deze camera's worden steeds betaalbaar. De kwaliteit van de beelden is vaak uitstekend.” 

Woninginbraak is een groot veiligheidsprobleem in Gouda, al blijven de cijfers dalen. In 2018 werd 365 keer ingebroken in een woning. Het jaar ervoor lag dat aantal nog op 506, in 2016 zelfs op 640. ,,Door de donkere dagen zien we de cijfers deze maand helaas wat oplopen", zegt Van Es. ,,Maar we verwachten het jaar goed af te sluiten met maximaal 300 woninginbraken.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda