Volledig scherm
© Frank de Roo

Graffiti-artiest mag ook op Waddinxveens station aan de slag

Graffitikunstenaar Ruud Kooger heeft zoveel werken in Waddinxveen, dat er een 'graffitiroute' is uitgezet. Binnenkort wordt deze verlengd, want hij mag nu ook de wanden van de nieuwe fietstunnel bij station Triangel onder handen nemen.

,,Met bijna 500 vierkante meter wordt dat mijn grootste muurschildering tot nu toe'', zegt een enthousiaste Ruud Kooger. ,,Ik kan niet wachten om te beginnen. Op de bouwplaats van het nieuwe station heb ik alvast een transformatorhuisje beschilderd.''

De graffitikunstenaar heeft voor de fietstunnel drie ontwerpen gemaakt die de bezoekers van het Woonfestival in Park Triangel zaterdag te zien krijgen. Ze kunnen dan zeggen welk ontwerp hen het meeste aanspreekt. Ook wachten de wanden van de spoorbrug van de Oude Dreef op zijn werk. Mochten die niet geschikt zijn voor een piece, dan neemt hij samen met jongeren van de nabijgelegen jongerenontmoetingsplaats een zijgevel van sporthal de Dreef onder handen.

Skatebaan

Het startpunt van zijn graffitiroute is bij de skatebaan aan de Dreef. Het grote portret van Milan, de toen 4-jarige zoon van Kooger, valt voorbijgangers meteen op. De Prins Willem-Alexandertunnel en de Noordtunnel zijn twee andere locaties die hij met spuitbussen en lakstiften heeft verfraaid.

In de trappenhuizen van de drie flats aan de Nicolaas Beetslaan bevinden zich achttien glazen kunstwerken van zijn hand. Verder is zijn graffitikunst te vinden op de transformatorhuisjes aan de Molenring en het Spoorpad.

Ruud Kooger heeft ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om de Koning Willem-Alexanderschool aan de Oranjelaan, waar hij zelf op school heeft gezeten, en de muurschilderingen in zijn voormalige flat aan de Werumeus Buninglaan als 'persoonlijke bezienswaardigheden' in de wandelroute op te nemen.

De openbare kunstwerken zijn in de afgelopen vier jaar door de Waddinxveense kunstenaar aangebracht op verzoek van de gemeente, wijkplatforms en de corporatie Woonpartners Midden-Holland. Ook raadsleden en Mulder Mode op het Gouweplein kochten bijzondere kunstwerken van hem aan.

Hefbrug

Toen de hefbrug over de Gouwe na een aanvaring in 2015 moest worden gerepareerd, voorzag Ruud Kooger een betonnen ballastblok van 60 ton in een baldadige bui van de tekst 'En ik zei: Praat Waddinxveens met me', een variatie op de toenmalige zomerhit van Kenny B.

Later gaf Kooger toe dat hij het was geweest die het niet kon laten daar met de spuitbus aan de gang te gaan. Veel bewoners zeiden veel lol aan het illegale kunstwerk te hebben beleefd. Om de aandacht van zijn piece af te leiden, noemde de graffitikunstenaar zijn werk eerst 'niet zo mooi en zelfs lelijk'. De provincie verwijderde het later weer.

In samenwerking met indebuurt Gouda