Volledig scherm
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. © Foto Groene Hart Ziekenhuis

Groene Hart Ziekenhuis op laatste plaats in Ziekenhuis Top 100

ziekenhuis top 100Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda staat op de laatste plaats in de vandaag verschenen ranglijst van streekziekenhuizen in de AD Ziekenhuis Top 100. Het GHZ laat op diverse terreinen punten liggen.

In totaal zijn veertig streekziekenhuizen vergeleken op onderdelen als toezicht op medicijngebruik, wachttijden, resultaten van operaties en eventuele complicaties. De gegevens zijn door de ziekenhuizen zelf aangeleverd bij de Inspectie.

Het Goudse ziekenhuis - in 2015 nog op de 5de plaats - scoort geregeld minder goed dan gemiddeld. Het gaat dan bij voorbeeld om het controleren van de medicatie bij opname van patiënten. Een goed overzicht van wat patiënten slikken kan problemen tijdens en na de opname voorkomen.

Knieletsel

Ook zijn er naar verhouding veel complicaties na het verwijderen van de galblaas en ligt het percentage patiënten met knieletsel dat binnen een jaar opnieuw geopereerd moet worden aan dezelfde knie hoger dan gemiddeld. Verder zijn de wachttijden voor sommige patiënten met een vernauwde halsslagader te lang. Snel ingrijpen kan een herseninfarct voorkomen.

Het Goudse ziekenhuis haalt wel veel punten als het gaat om het plaatsen van een knie- of heupprothese, het verwijderen van amandelen en staaroperaties.

De Raad van Bestuur van het GHZ betreurt de laagste positie in de AD Ziekenhuis Top 100 en stelt dat het ziekenhuis patiënten dagelijks goede zorg biedt. ,,Daarbij is er continu aandacht voor hoe we onze zorg nog beter kunnen maken.’’

Vernauwde halsslagaders

Volgens de Raad van Bestuur heeft dat ervoor gezorgd dat de resultaten voor galblaasoperaties inmiddels sterk zijn verbeterd. ,,Dit zal volgend jaar ook zichtbaar zijn in de AD-lijst.’’

De afwijkende score bij vernauwde halsslagaders is volgens het ziekenhuis het gevolg van een bovengemiddeld aantal patiënten van wie de medische conditie een operatie binnen twee weken niet toeliet. De oorzaak van de te lage resultaten bij knieletsel wordt nog onderzocht.

Het ziekenhuis stelt verder dat er wel wordt gecontroleerd op medicatie bij opname, maar dat dit niet goed wordt geregistreerd in het patiëntendossier. ,,We moeten er meer op toezien dat dit consequent gebeurt.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda