Volledig scherm
De Stichting Ambulance Wens heeft er vandaag voor gezorgd dat ook de vader van de bruidegom aanwezig kan zijn bij de bruiloft van Anja Lamens en Jonnie Zwartjes. © Marlies Wessels

Hartenwens van meneer Zwartjes vervuld: in Bodegraven getuige bij de bruiloft van zijn enige kind

Stichting Ambulance Wens liet vanmiddag de hartenwens van de 82-jarige meneer Zwartjes in vervulling gaan. Hij is bedlegerig, had last van uitdrogingsklachten en ligt in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, maar wilde heel graag getuigen bij de bruiloft van zijn zoon, zijn enige kind.

Vrijwilligers van de stichting brachten hem in een bed de trouwzaal van het gemeentehuis binnen en brachten hem ook bij de kerkdienst in Bodegraven. Zijn lichamelijke conditie liet het niet toe om zelf te gaan. ,,Mijn vader heeft een beroerte gehad, een aantal jaar terug, en hij heeft beginnende dementie, maar nu lag hij uitgedroogd en verzwakt thuis”, zegt zoon Jonnie Zwartjes. ,,Hij was misselijk, ziek, had een hoge hartslag en zijn nierfunctie was slecht. Maar na het aanbrengen van een katheter keerde zijn eetlust weer terug.”

De blijdschap bij Zwartjes was groot toen Ambulance Wens Nederland belde dat de stichting ook zijn vader wilde helpen. De bruidegom zelf heeft ms en is aangewezen op een rollator. Zwartjes: ,,Dat zij wilde helpen, had ik nooit verwacht. Toen ik dat hoorde, dinsdagmiddag, en ik ben best en koele kikker, heb best mijn woordje klaar: maar ik heb de hele dag lopen janken. Veel mensen, waaronder ik, dachten dat Ambulance Wens er alleen is voor kinderen en terminaal zieken. Je hoeft ze niet te bellen voor een ijsje, maar terminaal ziek zijn hoeft ook niet. Dat mag wel meer bekendheid krijgen.”

Kwetsbaarheid

Quote

Voor iedereen was het heel vermoeiend en emotioneel. Wat ons betreft was het perfect: iedereen kon erbij zijn. Onze kwetsbaar­heid, dat is niets om ons voor te schamen. We zijn mensen.

Jonnie Zwartjes

Volgens Zwartjes was zijn huwelijksdag ‘heel bijzonder’. ,,Het zal niet de laatste wens van mijn vader zijn geweest. Hopelijk mag hij nog iets wensen en is hij nog lang onder ons. Hij was er slecht aan toe. Vanaf 20 centimeter afstand konden we hem al niet meer verstaan. Mijn vrouw heeft een conversiestoornis. Stress en emoties leiden bij haar tot lichamelijke klachten. Haar vader mist zijn onderbenen. Voor iedereen was het heel vermoeiend en emotioneel. Wat ons betreft was het perfect: iedereen kon erbij zijn. Onze kwetsbaarheid, dat is niets om ons voor te schamen. We zijn mensen.”

Stichting Ambulance Wens is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks laatste wensen vervullen van terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda