Volledig scherm
Wethouder van Woudenberg knipt samen met buurtbewoners een lintje door en geeft daarmee het startsein voor de inrichting van de Hennipgaarde in Zevenhuizen. © Frank de Roo

Hennipgaarde: natuurgebied bedacht door omwonenden

Hoe richt je 9 hectare polderland in naar de smaak van honderden omwonenden en belangstellenden? In Zevenhuizen kwamen ze er samen uit. Gisteren werd het startsein voor de creatie van 'Hennipgaarde'.

Quote

Ik moest mijn dochter uitleggen dat het hier niet gaat om legalisa­tie van wiet

Rik van Woudenberg

,,Ik moest mijn dochter uitleggen dat het hier niet gaat om legalisatie van wiet", bekent wethouder Rik van Woudenberg als hij de meer dan zestig belangstellenden verwelkomt bij de startbijeenkomst. ,,Een teken dat Hennipgaarde leeft."

Hennipgaarde is een gebied van 9 hectare in de Eendragtspolder, gelegen tussen de Willem Alexander Roeibaan en de bebouwde kom van Zevenhuizen, dat straks voor ieder iets wils biedt. Maar wel in harmonie met de natuur. Een tweejarig participatieproject van inwoners ging daar aan vooraf. Uit angst voor grootschalige evenementen in hun 'achtertuin' kwamen bewonersgroepen met leuke, alternatieve ideeën als een blote voetenpad in een speel- en beweegpolder, een fruitboomgaard, een ijsbaan en kleinschalige sport- en spelactiviteiten.

,,Er ligt nu een ongelofelijk mooi plan waarvoor de tekeningen wel vijf keer zijn veranderd", aldus de wethouder.

De Stichting Natuurpolders deed al een klein voorzetje deze zomer. ,,We zaaiden gerst en creërden bloemenranden langs de weilanden", vertelt bestuurslid Liesbeth de Frel, die vooral vrijwilligers oproept mee te helpen als het allemaal echt gaat beginnen. ,,Om hen te ondersteunen gaan we ook snoeicursussen geven."

Stichtingsvoorzitter Martin van der Linde schetst een toekomstige inrichting met een boomgaard met 28 fruitbomen, een ingezaaid stuk weiland met bloemen en kruiden, een paddenpoel onder elektriciteitskabels in het gebied met een muurtje voor insecten, drie fleurige akkers en op de plaats waar gasleidingen liggen wilgen, stinzenplanten en wilde bloemen. ,,Een hoop werk, maar we hopen dat het heel mooi wordt en iedereen er van gaat genieten."

Een andere stichting van bewoners, Stichting Vrienden van Hennipgaarde, heeft ook niet stilgezeten. ,,We hebben kinderen van twee basisscholen in Zevenhuizen zelf een ontwerp voor een speel- en beweegpolder laten maken", zegt Petra Wiltenburg. ,,Niet gewoon met een glijbaan, maar met fantasierijke speelobjecten. Ze gingen helemaal los." Dat leidt straks onder andere tot de komst van een doolhof, boomhut, tipitent en trekvlot.

Voorzitter Mariska Arron van de 'Vrienden' benadrukt dat bij het inventariseren van wensen van omwonenden bleek dat zij graag iets samen met elkaar willen doen in het gebied. ,,Sport en spel, maar ook in de boomgaard zitten. We gaan activiteiten organiseren. Van huttenbouwen tot slootjesdagen en een sporttoernooi."

IJsbaan

Quote

Dit plan staat nu al landelijk bekend als succespro­ject als het gaat om bewoners­par­ti­ci­pa­tie

Rik van Woudenberg

Een sportief spektakel wordt ook een ijsbaan. Bij vorst wordt een parkeerplaats onder water gezet en de Zevenhuizensche IJsclub organiseert dan de ijspret. ,,Hoe de auto's onder die omstandigheden bij de baan komen blijft nog wel een uitdaging", voorziet wethouder Van Woudenberg. Hij is echter dolgelukkig met de inbreng van alle omwonenden. ,,Dit plan staat nu al landelijk bekend als succesproject als het gaat om bewonersparticipatie."

Aannemingsbedrijf Oldenkamp verzorgt komende maanden de aanleg van de voorzieningen in de Hennipgaarde. ,,De overlast voor bewoners zal meevallen", denkt aannemer Kees Roovers. ,,Alle grond die vrijkomt, blijft in de Eendragtspolder. Nog dit jaar willen we het grove werk afronden. Eind maart moet alles klaar zijn."

In samenwerking met indebuurt Gouda