Volledig scherm
Het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde uit Waddinxveen in Rotterdam. © Ruben Hamelink

Herdenking Tweede Wereldoorlog: monument Levenslicht komt naar Waddinxveen

Op initiatief van VVD-raadslid Ellen van Helden en met medewerking van de Stichting Nationale Feest- en Gedenkdagen komen zeshonderd herdenkingsstenen van het tijdelijke landelijke lichtmonument ‘Levenslicht’ naar Waddinxveen.

De stenen krijgen van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari een overdekte plaats in het voormalige winkelpand van Tim Shoes op het Gouweplein.

‘Levenslicht’ is het door Daan Roosegaarde, kunstenaar en voormalige ondernemer in Waddinxveen, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontworpen lichtmonument dat bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen als verwijzing naar dat aantal Nederlandse holocaustslachtoffers.

Gedeporteerd 

Met de over andere gemeenten verdeelde herdenkingsstenen zijn het kleine plaatselijke lichtmonumenten die 75 jaar na de bevrijding samen een tijdelijk nationaal monument vormen in aanvulling op de bestaande oorlogs- en holocaustmonumenten in ons land.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden aan de Bodegraafsestraatweg in Gouda, tot in 1964 Waddinxveens grondgebied, negen joden. Ze werden opgepakt, gedeporteerd en omgebracht.

Tussen eind 1944 en begin 1945 was in Waddinxveen ook de joodse jongen Albert A. de Vries uit Amsterdam ondergedoken. Zijn oorlogsherinneringen aan het Gouwedorp beschreef hij in 1991 in het boek ‘Mazzel. Hoe een joodse jongen de oorlog door kwam’.

In samenwerking met indebuurt Gouda