Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Robin Utrecht

Hierdoor is de bouw villa’s aan De Steupel in Reeuwijk vertraagd

De stikstofproblematiek speelt de bouw van tien vrijstaande villa’s aan De Steupel parten. Kandidaatkopers en  banken willen eerst weten of de gemeente zonder problemen een vergunning verleent voor de bouw. 

Ze geeft die  echter voorlopig niet af, omdat ze in haar maag zit met de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State.

Voor de bouwkavels bestaat volgens makelaar Geert Dupree veel belangstelling. ,,Voor vijf kavels heb ik gegadigden die daar een optie op hebben. De kavels zeven, acht, negen en tien komen in een latere fase aan bod, omdat hier eerst een weg komt voor het bouwverkeer’'. De kavelprijs varieert van 500.000 tot 925.000 euro.

De Raad Van State bepaalde in mei van het vorig jaar dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet voldoet. De hoeveelheid stikstof die in de natuur terecht komt moet verder worden teruggedrongen. Dat heeft gevolgen voor onder andere bouwprojecten. ,,We laten momenteel onderzoeken wat de gevolgen zijn voor De Steupel. Het rapport verwacht ik volgende maand’', legt gemeentelijk projectleider Erik van Dijk uit. Hij is optimistisch over de uitkomst en denkt dat het college in maart een besluit neemt over de onderzoeksresultaten. De verkoop van de grond moet voor de gemeente miljoenen euro’s in het laatje brengen.

Kwestie

In 2018 kwam er een einde aan de jaren slepende kwestie over de aanpassing van het bestemmingsplan. Omwonenden en de Stichting Natuurbehoud De Steupel procedeerden aanvankelijk met succes bij de Raad van State. Zij voerden aan dat met de bestemmingsverandering historisch landschap en natuurgebied verloren zou gaan.

In samenwerking met indebuurt Gouda