Volledig scherm
Marlon Etnel zoekt met spoed een stamceldonor. © Frank de Roo

Hij is doodziek, maar Marlon (45) zoekt onverminderd door naar stamceldonor

Een fotoshoot met Roué Verveer en geïnterviewd worden in de nieuwe show van Paul de Leeuw. Het lijkt entertainment, maar voor Marlon Etnel uit Reeuwijk is het bittere noodzaak. ,,Hopelijk levert het snel een match op."

Marlon Etnel (45) vertelde een week geleden in het AD Groene Hart over de zeldzame vorm van lymfeklierkanker waar hij aan lijdt. Een stamceldonatie is zijn enige redding, maar door een tekort aan negroïde donoren is het allerminst zeker dat er op tijd een donor voor Etnel is. 

,,Ik ben in ieder geval blij dat ik de media opgezocht heb. Op social media heb ik echt ontzettend veel reacties gehad. Ik heb er bijna een dagtaak aan alle berichten te beantwoorden."

Het artikel in deze krant werkte als olievlek, vertelt Etnel. Het gezin is vorige week bij de opnames geweest van Pauls Nummer 1 Show, de nieuwe zaterdagavondshow van Paul de Leeuw waarin gasten langskomen die iets voor de eerste keer doen of de nummer één zijn in iets. ,,Naar aanleiding van de commotie op Facebook hebben ze mij uitgenodigd omdat ik acuut hulp nodig heb", licht Etnel toe. ,,Ik ben geïnterviewd over de situatie en hoe zij kunnen helpen." 

Aanstaande zaterdag wordt de show met Etnel uitgezonden. ,,Primetime op RTL 4, ook dat kan weer nieuwe mensen opleveren."

Binnenstromen

Etnel, vader van drie jonge kinderen, krijgt op dit moment pillen om de ziekte te onderdrukken. Gemiddeld werken die medicijnen anderhalf jaar, waardoor hij nog iets meer dan een jaar heeft om een stamceldonor te vinden. 

,,Het is echt ongelooflijk hoeveel foto's ik opgestuurd krijg van ingevulde aanmeldformulieren", zegt Etnel. ,,Een paar keer per week toetst Matchis (het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, red.) of er een geschikte donor voor mij tussen zit. Tot nu toe is dat niet zo, maar de aanmeldingen blijven binnenstromen, dus ik blijf hoop houden."

Quote

Ik ben blij dat ik de media opgezocht heb. Op social media heb ik ontzettend veel reacties gehad. Ik heb er bijna een dagtaak aan iedereen te beantwoor­den.

Marlon Etnel

Het tekort aan negroïde donoren is bij Matchis bekend en daarom start de organisatie binnenkort een campagne om mensen van etnische achtergrond op te roepen tot donorschap. 

Etnel is gevraagd om het gezicht van de campagne te worden. ,,Daar werk ik natuurlijk graag aan mee", zegt hij daarover. ,,Morgen ga ik met Roué Verveer (een Surinaams-Nederlandse cabaretier en stand-up comedian, red.) en een atleet op de foto. Hopelijk levert dat veel nieuwe negroïde stamceldonoren op."

Waanzin

In Suriname krijgt zijn oproep vooralsnog weinig voeten aan de grond. In het Zuid-Amerikaanse land is er tot op heden geen organisatie waar mensen zich kunnen aanmelden. 

,,Wereldwijd kun je zien waar je stamcellen kunt doneren", licht Etnel toe. ,,Suriname staat niet op de lijst. Het is wachten tot in Suriname het initiatief genomen wordt. Mensen in Suriname moeten nu naar Colombia toe om zich aan te melden. Dat is natuurlijk waanzin, want wie reist er nou tweeduizend kilometer om donor te worden?"

De moeder van Etnel heeft haar zoon en zijn gezin verrast met een vliegticket naar Suriname. ,,Een familielid probeert daar contact te leggen met een privékliniek om de situatie uit te leggen en te kijken of daar iets opgezet kan worden", zegt Etnel. ,,Als we daar zijn, hoop ik dat er alsnog iets mogelijk is."

Scan

Etnel wil nog niet te ver vooruit kijken. Op 14 november krijgt hij een PET/CT-scan om ontstekingsprocessen en tumoren in het lichaam in beeld te brengen. 

Etnel: ,,Dan wordt duidelijk of de medicijnen die ik nu krijg hun werk doen. Als dat zo is, dan kan er eventueel een transplantatie plaatsvinden. Als de ziekte zich, ondanks de pillen die ik slik toch nog verspreidt, moeten we een nieuw plan maken. De komende weken worden heel spannend, qua ziektebeeld maar ook qua zoektocht naar een stamceldonor. De tijd dringt."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda