Volledig scherm
Peter van Harmelen is genomineerd als clubheld van VV Haastrecht. © Sandra Zeilstra

'Hoedje op, baardje op'

RegiosportBijna elke dag komt Peter van Harmelen wel even bij voetbalvereniging Haastrecht. In het weekeinde zelfs vrijwel non-stop. Het manusje-van-alles kan niet zonder de club, waar hij al ruim veertig jaar lid is.

Regelmatig klimt Peter van Harmelen in de kantine een stoel of tafel op. Bijvoorbeeld eind vorig seizoen, toen de A1 waar hij leider en vlagger is kampioen werd in de eerste klasse. Als in de kantine muziek van zijn held André Hazes wordt gedraaid, is Van Harmelen (48) volledig in zijn sas. ,,Hoedje op, baardje op en daar gaan we weer", zegt de vrijgezel uit Haastrecht. ,,Dan pak ik de microfoon en ga ik zingen. Wel een beetje vals."

Quote

,,Dan pak ik de microfoon en ga ik zingen. Wel een beetje vals."

Peter van Harmelen

Van Harmelen is kind aan huis bij Haastrecht. Als jongetje van een jaar of zes werd hij lid van de club, die op slechts vijf minuten fietsen van zijn huis ligt. Een erg talentvolle linksbuiten bleek hij niet te zijn. Hij speelde meestal in de laagste jeugdteams. Maar plezier, dat heeft hij altijd gehad. Ook later als senior, toen hij werd omgeturnd van aanvaller tot keeper. ,,Hoger dan het derde ben ik niet gekomen. En door knieklachten ben ik een jaar of twintig geleden gestopt."

Afscheid nemen van Haastrecht, dat deed Van Harmelen niet. Al vanaf zijn veertiende is hij actief als leider. Op dit moment is hij dat nog van de A1, waar hij ook vlagger is. Elke zaterdagmiddag is hij met dat team op pad. ,,Zaterdag ben ik bijna de hele dag op de club. Om een uur of half acht ga ik ernaartoe en ontvang ik de eerste mensen. Rond elf uur fluit ik een wedstrijd. Doordeweeks maak ik de indeling van de scheidsrechters, dus ik geef mezelf vaak wel een mooie wedstrijd. Dit weekend fluit ik Haastrecht C1 tegen DONK C1. Daarna met de A1 op pad, dan nog een biertje en om een uur of zeven naar huis."

Van Harmelen was op zondag zeventien jaar vlagger van het eerste. Sinds dit seizoen niet meer. Maar nog altijd is hij op zondag op de club. Soms fluit hij een wedstrijdje van een lager elftal of springt hij bij achter de bar. Doordeweeks is de werknemer van een trappenfabriek bijna elke avond ook even bij Haastrecht. ,,Om koffie te zetten voor de leiders of andere dingen te regelen. Altijd met veel plezier. Het is fijn om onder de mensen te zijn."

Smeken

Van Harmelen merkt dat er steeds minder vrijwilligers zijn. ,,Ouders zijn minder bereid om te helpen. Je moet ze haast smeken. Ik heb geen vrouw en kan gaan en staan waar ik wil. Ik zou niet zonder de club kunnen. Andersom natuurlijk wel, ik ben heus niet onmisbaar."

In samenwerking met indebuurt Gouda