Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.
Volledig scherm
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. © Peter Hilz/HH

Honderd parkeerplekken voor ziekenhuispersoneel GHZ op Vossenburchkade

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft bij de gemeente Gouda gevraagd om honderd parkeervergunningen voor het terrein aan de Vossenburchkade. Het ziekenhuis hoopt hiermee de parkeernood onder personeel, patiënten en bezoekers in de directe omgeving te lenigen.

Burgemeester en Wethouders van Gouda willen meewerken en de honderd vergunningen tijdelijk beschikbaar stellen. In november wordt bekeken hoeveel dat er volgend jaar kunnen worden.  Parkeerterrein Vossenburchkade heeft op dit moment 147 plaatsen. Volgens B en W zijn die nu vrijwel allen onbezet.  

Tekort

Het Goudse ziekenhuis kampt al lange tijd met een tekort aan parkeerplaatsen voor personeel, patiënten en bezoekers op het eigen terrein. Dit leidt tot verminderde bereikbaarheid, verkeersoverlast en parkeeroverlast in aangrenzende gebieden. 

Op de lange termijn wil het GHZ de parkeercapaciteit op eigen terrein uitbreiden. Daarnaast stimuleert het ziekenhuis het personeel om zoveel mogelijk per fiets of met openbaar vervoer naar het werk te komen.

Opties afwegen

Een woordvoerder van ziekenhuis zegt dat al een  tijd wordt gekeken op welke manier de parkeerdruk op het ziekenhuisterrein voor patiënten en medewerkers verlaagd kan worden. ,,Eén van de opties is om te zorgen voor parkeerruimte voor medewerkers buiten het ziekenhuisterrein. We zijn daarom heel blij met de toezegging van de gemeente Gouda dat we 100 parkeerplekken op de Vossenburchkade kunnen hu­ren. In verband met de zorgdrukte rond het coronavirus heeft het parkeervraagstuk nu minder prioriteit. Als de situatie het weer toelaat, bekijken we hoe we deze extra parkeerplaatsen zo goed mogelijk kunnen inzetten.’’

Door het aantal vergunningen van het GHZ op honderd te stellen, blijft er beperkte ruimte voor dagparkeerders. Het afnemen van de vergunningen kost het ziekenhuis 60.000 euro. De gemeente gebruikt het geld voor onderhoud, beheer, handhaving en monitoring.

In samenwerking met indebuurt Gouda