Volledig scherm
Koeien in de wei in Polder de Nesse in de Krimpenerwaard. © Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks

Hoogheemraadschap Krimpenerwaard test waterveiligheid

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) gaat onderzoeken of de veiligheid in de Krimpenerwaard nog wel gewaarborgd is in geval van hevige stormen en hoge waterstanden.

Op donderdag 26 september maakt het waterschap een ronde langs negen waterkeringen. Vroeg in de avond worden de zogenoemde coupures in de diverse keringen afgesloten. Dit zijn plaatselijke verlagingen in dijken, bijvoorbeeld omdat er buitendijks een veerdienst aanwezig is of vanwege een inrit vanaf de dijk naar een woning of bedrijventerrein. Het sluiten van de coupures wordt door HHSK en betrokken partijen jaarlijks getest bij aanvang van het stormseizoen.

De coupures worden voor het grootste gedeelte gesloten door middel van schotbalken. Voor extra versteviging en afdichting gebruikt men ook grote zakken gevuld met zand en klei. Alleen bij de Veerpoort in Schoonhoven houden grote deuren het water buiten.

In verband met de test zullen gebruikers van de veerpont bij Krimpen aan de Lek tussen 19.00 en 21.00 uur even een kwartier extra moeten wachten.

In samenwerking met indebuurt Gouda