De huizenmarkt in het Groene Hart trekt weer aan.
Volledig scherm
De huizenmarkt in het Groene Hart trekt weer aan. © Archieffoto ANP/Lex van Lieshout

Huizenverkoop Groene Hart stijgt spectaculair

Het aantal huizen dat is verkocht in het Groene Hart is vorig kwartaal spectaculair gestegen. In Gouda werden in het tweede kwart van dit jaar 20 procent meer huizen gesleten dan een jaar eerder. Ondanks de groeiende vraag steeg de prijs matig.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Waar in bijvoorbeeld Utrecht de huizenprijs juist steeg (met 9,4 procent), was dat in het Groene Hart nauwelijks de helft: 4,3 procent in Woerden en Alphen, 4,8 procent in Gouda.

Herstel
Ger Hukker, makelaar in Nieuwkoop en oud-voorzitter van de NVM: ,,Het herstel van de woningmarkt begint zich nu in het Groene Hart te manifesteren. Ik zeg weleens: de Amsterdammers komen.''

Quote

Het herstel van de woning­markt begint zich nu in het Groene Hart te manifeste­ren. Ik zeg weleens: de Amsterdam­mers komen.

Ger Hukker, makelaar in Nieuwkoop en oud-voorzitter van de NVM

Overspannen
Nu de markt in de grote steden aardig overspannen raakt, wijken kopers uit naar de omliggende gemeenten. ,,Omdat ze in Leiden, Utrecht of Amsterdam al vijf keer naast het net hebben gevist, komen ze hier kijken. En ja, daar betaal je 3,5 ton voor een appartement van 70 vierkante meter zonder balkon.''

Het gemiddelde aantal dagen dat een woning te koop stond, zakte in de hele regio. In Alphen staan de huizen het langst te koop, in Woerden het kortst. In Gouda van 135 dagen een jaar geleden naar 116 dagen vorig kwartaal. In Alphen ging het aantal dagen van 135 naar 124 en in Woerden van 84 naar 78.

Quote

Wat je nu ziet is dat zelfs goedkope woningen, waaraan veel moet gebeuren, het steeds beter doen. Mensen lieten die vroeger links liggen.

Marcel de Boer, makelaar, Woerden.

Steeds beter
Waarom de prijs niet zo snel stijgt en het aantal verkochte woningen wel, is de vraag. De Woerdense makelaar Marcel de Boer: ,,Je hebt het over een gemiddelde prijs. Wat je nu ziet is dat zelfs goedkope woningen, waaraan veel moet gebeuren, het steeds beter doen. Mensen lieten die vroeger links liggen omdat ze liever in een VT-wonen-woning komen. Nu worden die ook verkocht.''

Volgens de Goudse makelaar Carla Goedhart is het ook te wijten aan het aanbod van te koopstaande woningen. Dat is nog redelijk ruim in het Groene Hart. ,,Het aanbod wordt na verloop van tijd minder en dan gaan de prijzen verder stijgen.''

Populair
Welke soort huizen populair zijn, verschilt per regio. In Woerden en Gouda waren hoekwoningen populair, in Alphen juist tussenwoningen. Appartementen deden het in Gouda goed en in Woerden weer matig.

Het aantal transacties van twee-onder-een-kapwoningen verdubbelde bijna in Alphen en zakte in Gouda juist in.

In samenwerking met indebuurt Gouda