Volledig scherm
Grote brand bij Wagro Waddinxveen. © 112HM

Hulpdiensten: ‘Rook brand Waddinxveen niet gevaarlijk voor de volksgezondheid

UpdateDe vijf meter hoge brandende hoop hout en groenafval bij groenrecyclebedrijf Wagro in Waddinxveen is afgedekt met aarde. De eigenaar van het bedrijf heeft de werkzaamheden rond 13.00 uur overgenomen van de brandweer, die al vanaf vanochtend 05.30 uur bezig was met blussen.

Dikke rookwolken trokken vanmorgen vroeg niet alleen over Waddinxveen, maar ook over onder meer Bodegraven, Boskoop en de gemeente Zuidplas. Zelfs in Nieuwkoop is de brandlucht te ruiken, meldde de lokale brandweer zojuist.

Ontruimen van woningen vanwege de rookontwikkeling is niet nodig. Wel reed de politie vanmorgen vroeg met een geluidswagen door Waddinxveen om te waarschuwen dat mensen ramen en deuren moesten dichthouden. De brandweer blijft dit ook doen via sociale media. De hulpdiensten en de gemeente overwogen een NL-alert uit te sturen, maar oordeelden dat dit toch niet nodig was. Gort: ,,Er zijn metingen gedaan en volgens onze experts is de rook niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, al levert die wel veel hinder op.”

Dunner

De bestrijders van de brand hopen dat het weer helpt. ,,Het is net even gaan regenen en als de wind aanwakkert, maakt dat de rookwolk dunner.” De brand is beperkt gebleven tot de afvalhoop, benadrukt Gort. Dit betekent dat de schade relatief klein is.

Vakantie

De gemeente kan nog niet direct reageren op de brand. Er wordt maandag een reactie vanuit het gemeentehuis verwacht. In verband met de vakantie van burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis fungeert wethouder Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen) op dit moment als locoburgemeester. Zij was al vroeg in de ochtend aanwezig op de locatie van de brand, zo laat zij vanmidddag desgevraagd weten. ,,Alle hulpdiensten waren druk bezig om de brand te blussen en de overlast voor de Waddinxveners zo klein mogelijk te houden”, zegt zij wat ze toen bij haar bezoek aantrof. Er was volgens haar toen ook sprake van veel rookontwikkeling. ,,Het vraagt veel inzet om een dergelijke brand te doven”, weet ze. ,,Ik ben trots op de inzet van onze hulpdiensten.”Op andere vragen met betrekking tot de brand en de gevolgen daarvan wilde Kirsten Schippers verder niet ingaan.

Omdat ook inwoners zich op internet zijn gaan roeren kijkt de gemeente of misschien toch nog een eerdere reactie mogelijk is. Er zijn immers mensen die zeggen geen omroepwagens van de politie te hebben gehoord met het verzoek ramen en deuren te sluiten. Longpatiënten gaven aan last te hebben gehad van de rookwolken die tot in de verre omtrek waren te ruiken.

Oud-aandeelhouder en voormalig directeur Wim Lexmond van Wagro, op vakantie in Luxemburg, noemt de brand in een nieuw grasdepot achter het ongeschonden gebleven kantoor van het bedrijf in het buitengebied van Waddinxveen een tragedie.

In samenwerking met indebuurt Gouda