Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Huurcorporatie: Geen geld voor sloten in Gouda

Gouda voelt er niets voor om woningcorporaties dezelfde subsidie toe te kennen voor inbraakveilig hang- en sluitwerk als eigenaren van koopwoningen. Huurders worden achtergesteld zeggen de SP, Beter Wonen en Huurdersbelangen Regio Hollands Midden

Quote

Het moet niet zo zijn dat inbrekers zich richten op minder beveiligd huurhuis

Peter-Paul Jaspers

Huiseigenaren kunnen tot 250 euro van de gemeente krijgen als ze inbraakwerende maatregelen nemen. Binnen deze regeling kan corporatie Woonpartners in theorie bij 1500 woningen het hang- en sluitwerk aanpassen, Mozaïek Wonen bij circa 3400. Dat berekenden b en w na vragen van de SP. Het uitgeven van de noodzakelijke 1.125.000 euro ziet het college echter niet zitten. Want ‘slechts’ een op de vijf inbraken vond vorig jaar plaats in een huurhuis. ,,Dat corporaties niet voor een net zo hoge bijdrage per woning in aanmerking komen als huiseigenaren, is het achterstellen van huurders”, vindt Lenny Roelofs van de SP.

Die mening zijn ook huurdersverenigingen Beter Wonen Gouda (Mozaïek Wonen) en Huurdersbelangen Regio Hollands Midden (Woonpartners Midden-Holland) toegedaan. ,,Heel extreem gezegd, maar het zou raar zijn als het inbrekersgilde zich richt op huurwoningen omdat die minder goed beveiligd zijn dan de koopwoningen”, zegt secretaris van Beter Wonen, Peter-Paul Jaspers.”

In samenwerking met indebuurt Gouda