Burgemeester Han Weber.
Volledig scherm
Burgemeester Han Weber. © Frank de Roo

Ideeën gezocht: Zuidplas heeft nog geld over om 75 jaar vrijheid te vieren

Zuidplas heeft nog geld in kas voor de viering van 75 jaar vrijheid. Daarom roept de gemeente inwoners en organisaties op met ideeën te komen om de herdenking van 75 jaar vrijheid vorm te geven.

De gemeente Zuidplas vindt het belangrijk vrijheid te vieren zonder verschil in cultuur, geslacht of geloof, zo stelt het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Han Weber: ,,Er was een tijd dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend was. Mensen zijn gestorven en hebben geleden en gestreden voor onze vrijheid. Dat mag nooit worden vergeten.”

Vijfenzeventig jaar geleden kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Om dat te vieren worden overal in Nederland activiteiten georganiseerd. Ook in Zuidplas zijn al enkele activiteiten gepland die door de gemeente worden ondersteund. Zoals exposities van de historische verenigingen in de Zuidplasdorpen en een theatervoorstelling in theater Swanla, ‘Ik ga op reis’ over kinderen en de Holocaust, discriminatie en racisme. Maar er is meer mogelijk. De gemeente Zuidplas wil subsidie ter beschikking stellen voor activiteiten die aanzetten tot nadenken, saamhorigheid en kennisoverdracht. ,,Er hebben zich al spontaan initiatieven aangemeld, maar er is nog subsidie beschikbaar.”

In samenwerking met indebuurt Gouda