Volledig scherm
Ter illustratie © Alex Mulder

Illegale handel in stierensperma: vijftien maanden cel geëist tegen Gouderakse boer

Tegen de 51-jarige Gouderakker Aart Jan P. eiste justitie vandaag vijftien maanden cel voor fraude met een zevental aan hem gelieerde bedrijven. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige illegale handel in stierensperma, omzetbelastingfraude, valsheid in geschriften en de witwas van crimineel geld. 

Justitie probeert ruim 73.000 euro van ‘de illegale winst’ via de rechter in te vorderen. De niet in de rechtszaal verschenen veehandelaar uit de Krimpenerwaard, die het bedrijf Ponsstar runde in 2013 en het jaar daarop, zou daarnaast zes jaar zijn beroep niet meer mogen uitoefenen en geen stierensperma meer mogen verhandelen. Inmiddels zou de verdachte zich bezighouden met de handel in veefoetussen en het vervoer daarvan. Het eerder tegen hem uitgesproken faillissement is - volgens zijn raadsman - weer opgeheven. Met een Gelderse veehouder richtte Aart-Jan P. een coöperatie op met twee leden. 

Documenten zijn vervalst, waardoor het leek of er 100 leden waren. Met de vervalste ledenlijst leende de Gouderakker 73.000 euro, die verdween in zijn bedrijven. Een veehouder kocht sperma van een topstier, in de hoop op nageslacht van hoge kwaliteit. Hij kwam bedrogen uit, bleek na onderzoek. De inseminatiespuit bevatte zaadcellen van een ‘inferieure’ stier. 

Eerder veroordeeld

Aart Jan P. kreeg voor soortgelijke praktijken in 2014 al door het Gerechtshof in Den Haag een werkstraf van 200 uur opgelegd. ,,Maar,’’ stelt de officier van justitie, ,,hij schijnt gewoon te zijn doorgegaan met de malversaties en illegale spermahandel. Het winnen en verhandelen van rundersperma is alleen aan wettig erkende centra toegestaan. Daaraan zijn zware eisen gesteld om de verspreiding van besmettelijke veeziekten te voorkomen. Het is een bescherming voor de hele sector.’’ 

Een niet eerder veroordeelde melkveehouder uit het Gelderse Heerde, waarmee Aart-Jan P. samenwerkte, kwam met justitie een werkstraf van 80 uur overeen voor zijn betrokkenheid bij de criminele activiteiten. Op 18 november doet de rechtbank uitspraak.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda