Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

In deze gemeente in het Groene Hart betaal je het meest voor een bouwvergunning

kaartjeWie een huis bouwt in Oudewater, moet driemaal meer voor de bouwvergunning betalen dan iemand die een vergelijkbare woning bouwt in Waddinxveen.

Moet in de eerste gemeente voor een woning met een bouwsom van 170.000 euro een bedrag van 7639,40 euro worden neergeteld; in Waddinxveen bedraagt de rekening bij diezelfde bouwsom 2550 euro. In Oudewater is het tarief ten opzichte van 2018 gelijk gebleven, in Waddinxveen is zelfs sprake van een daling met 16,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH). 

Bij bouwleges is sprake van een lokale belasting: iedere gemeente bepaalt ieder jaar zelf welk prijskaartje er aan zo’n vergunning hangt. Gemeenten mogen de leges dus ieder jaar verhogen of verlagen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de bouwsom: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe meer geld je aan papierwerk kwijt bent.

Dakkapel

Ook voor bijvoorbeeld een dakkapel of serre zijn er grote verschillen tussen de leges die de twaalf gemeenten in het Groene Hart in rekening brengen. VEH is bij de berekeningen uitgegaan van een bouwsom van 10.000 euro. Dan moet in Woerden 790 euro worden afgetikt, tegen 230,45 euro in Alphen; ruim het drievoudige dus.

De tarieven die nu gelden zijn in de meeste gevallen met ongeveer het inflatiecijfer gestegen, in vergelijking tot de tarieven van vorig jaar. Uitzondering is Woerden, waar het tarief voor de vergunning voor een nieuwbouwwoning met 23,3 procent steeg, aldus VEH. 

Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Oudewater lieten de prijs gelijk, terwijl de stijging in De Ronde Venen met 0,1 procent te verwaarlozen is en Waddinxveen zoals gezegd het tarief met 16,7 procent liet zakken.

Het huidige legesstelsel leidt tot onbegrijpelijke verschillen die mensen volgens de vereniging terecht zeer onrechtvaardig vinden. VEH wil dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) deze kwestie bij de gemeenten aankaart.

Klik op onderstaande kaart om de leges per gemeente te zien.

In samenwerking met indebuurt Gouda