Volledig scherm
Goudse kaasmeisjes gaan niet alleen met mensen uit de wereld op de foto, maar soms ook met dieren. © Sandra Zeilstra

In foto-albums over de hele wereld schitteren? Word kaasmeisje (of jongen) op de Goudse kaasmarkt!

Wie in foto-albums over de hele wereld wil staan, kan zich vanaf nu aanmelden als kaasmeisje of kaasjongen voor het nieuwe seizoen van de populaire Goudse kaasmarkt.

Er zijn wel enkele voorwaarden: Zo moet je op klompen kunnen lopen, een vrolijke uitstraling hebben, tussen 18 en 25 jaar oud zijn en goed met mensen kunnen omgaan. 

Volgens directeur Remko van der Hammen van organisatiebureau Grand Canyon zijn blond haar en blauwe ogen geen vereiste en hoeven kaasjongens en kaasmeisjes niet per se van kaas te houden. Van der Hammen, grinnikend: ,,Maar ze moeten als ze kaas niet lekker vinden natuurlijk wel altijd doen alsof.‘’

Brikken

Grand Canyon verzorgt de organisatie van de Goudse kaasmarkt. Het evenement wordt dit jaar vanaf 2 april tot en met 27 augustus elke donderdag gehouden, met uitzondering van Hemelvaart. De kaasmarkt trekt wekelijks duizenden bezoekers uit de hele wereld.

Jaarlijks is er een poule met ongeveer tien kaasjongens en vijftien kaasmeisjes, die in wisselende samenstelling in traditioneel kostuum een belangrijke rol spelen tijdens de kaasmarkt.

Bijbaan

Kaasmeisjes delen kaas uit een gaan veel op de foto met bezoekers. Kaasjongens zorgen ervoor dat de kazen op de brikken worden geladen. Daarnaast helpen ze met de op- en afbouw van het evenement.

Volgens Van der Hammen zijn er voor dit seizoen nog ongeveer drie kaasjongens en vijf kaasmeisjes nodig. Om die reden staat er nu op de website van Grand Canyon een oproep. ,,De leuke bijbaan kan bijvoorbeeld interessant zijn voor examenkandidaten, die al vroeg in het seizoen tijd hiervoor hebben.‘’

De verdiensten hangen volgens hem af van de leeftijd en zijn vergelijkbaar met die van een supermarkt. 

In samenwerking met indebuurt Gouda