Volledig scherm
Ingezameld plastic afval, ter illustratie. © anp

Inwoners Zuidplas moeten meer gaan betalen voor afvalverwerking

De gemeente Zuidplas stevent af op een structureel tekort van 400.000 euro op de afvalbegroting. Dat komt onder andere door een door het Rijk meer verhoogde belasting op restafval dan verwacht en tegenvallende vergoedingen voor plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons.

Ook gestegen kosten van afvalverwerking op de afvalmarkt spelen een rol. ,,Het is hierdoor onwaarschijnlijk geworden dat een tariefstijging nog voorkomen kan worden door een beleidswijziging", stellen burgemeester en wethouders in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas.

Eerder werd al bekend dat de financiële reserve voor afvalbeleid eind dit jaar bijna ,leeg' is. Zuidplas streeft naar een kostendekkend afvalbeleid. De inkomsten uit de afvalstoffenheffing moeten voldoende daarvoor zijn. Maar als de kosten stijgen, stijgt noodgedwongen ook de afvalstoffenheffing.

Volgens een nieuwe prognose van de kosten van afvalverwerking moet voor 2019 een gat van 281.000 euro worden gedekt en meerjarig een tekort van 750.000 euro. Daarbij is nog niet meegerekend dat Zuidplas plannen had voor nieuw afvalbeleid.

Reserve

In juli kijkt het college wat precies het tekort is voor de reserve en wordt dat gedekt. In de Perspectievennota die maand maken burgemeester en wethouders ook de voorgenomen verhoging van de afvalstoffenheffing bekend. Die gaat in zodra de gemeenteraad de verordening afvalstoffenheffing 2019 heeft goedgekeurd. De behandeling daarvan is in december.

In veel andere gemeenten is afgelopen jaar de afvalstoffenheffing al gestegen. In Zuidplas bleef de hoogte van de afvalstoffenheffing ongewijzigd, maar daalde de afvalstoffenheffing de afgelopen vijf jaar van 286 naar 250 euro per huishouden.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda