Volledig scherm
© Rd

Jacht op knobbelzwanen in Zuid-Holland door rechter tijdelijk verboden

UpdateDe jacht op knobbelzwanen is niet langer toegestaan in de provincie Zuid-Holland. In ieder geval niet totdat natuurorganisaties en het provinciebestuur hun inhoudelijke geschillen over zwanen definitief hebben beslecht. 

Dat is de uitkomst van een nieuw kort geding dat Stichting Dierenradar (van zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk) en de Faunabescherming aanspanden tegen gedeputeerden staten van Zuid-Holland.

Die gaf jagers bepaalde delen van het jaar toestemming voor het doden en vangen van knobbelzwanen, ter voorkoming van schade aan akkers en weilanden. Eind november vorig jaar haalde de Haagse rechter daar in een eerste kort geding al een streep door. Onvoldoende zou vaststaan wat de schade was.

Daarop wijzigde Zuid-Holland het zogenoemde faunabeheerplan voor de knobbelzwaan op enkele punten, waaronder dat het gebruik van messen niet is toegestaan, net als de jacht voor zonsopgang en na zonsondergang. Dat plan maakte het afschieten van zwanen mogelijk per 1 oktober dit jaar.  

Kleine zwaan

Nu bepaalt de rechtbank dat afschieten niet mag totdat uitspraak is gedaan in een bodemprocedure. Belangrijke rol in de voorlopige beslissing speelt de zeldzame kleine zwaan. In het faunabeheerplan staan volgens de rechter alleen maatregelen ten aanzien van de ‘gewone’ knobbelzwaan, die lijkt op de kleine zwaan.

Bovendien is het ‘reëel’, zo zegt de rechter, om aan te nemen dat de kleine zwaan zich in groepen knobbelzwanen bevindt. ‘Niet is gebleken dat gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland op enigerlei wijze maatregelen hebben getroffen om opzettelijke verstoring van de kleine zwaan te voorkomen’. Daardoor bestaat de kans, volgens de rechtbank, dat ook kleine zwanen worden afgeschoten.

Gedeputeerde staten in een reactie: ,,Wij blijven vooralsnog van mening dat het nodig is stappen te ondernemen om de schade door knobbelzwanen te beperken. Op een aantal plaatsen in onze provincie zorgen knobbelzwanen voor dusdanige schade aan gewassen dat boeren onevenredig getroffen worden.” De Faunabeheereenheid is onbereikbaar voor commentaar.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda