Volledig scherm
© ANP XTRA

Jarenlange behandeling geëist na diefstal blikjes bier

rechtbankDe 33-jarige Abdirahman H. uit Gouda werd in november voor de zoveelste maal opgepakt voor diefstal. Nu is het mooi geweest, vindt het OM. Daarom werd tegen de Gouwenaar vandaag een zogenoemde veelplegersmaatregel geëist. Dat zou neerkomen op twee jaar durende behandelingen in veelal gesloten justitiële inrichtingen.

H. werd vorig jaar juli betrapt toen hij in Gouda een Albert Heijn uit wilde lopen met bier in zijn rugzak. Door een oplettende medewerker werd hij tegengehouden. Ondanks dat er ook pasta, soep en aardappelen in zijn tas zaten, houdt hij vol dat hij alleen bier wilde stelen. ,,Het eten zat er al in.’’

Een paar maanden later wordt H. weer aangehouden, ditmaal bij de Plus Koorneef in Gouda. Ook dan heeft hij Heinekenbier in zijn rugzak zitten, twee sixpacks. Volgens de verdachte wilde hij het bier deze keer niet stelen. ,,Het was een lange rij bij de kassa, dus ik wilde bij de sigarettenkiosk betalen.’’ Naar eigen zeggen kwam het daar uiteindelijk niet van, omdat hij al veel gedronken had.

,,Ik had slecht geslapen en veel zorgen aan mijn hoofd. Ik was net mijn woning uitgezet.’’ Hij geeft toe dat hij een alcoholprobleem heeft. H. komt uit Somalië. Hij zou aan PTSS lijden , een post-traumatisch stresssyndroom, vanwege gebeurtenissen in zijn thuisland.

Mede vanwege zijn drankprobleem wil de officier van justitie hem de veelplegersmaatregel opleggen. ,,Dat is de enige optie om de verdachte van de drank af te krijgen. Eerdere pogingen zijn niet gelukt.’’ Volgens de reclassering staat de gezondheid van de verdachte op het spel. ,,Als hij zo blijft drinken, wordt dat zijn dood’’, zegt de officier. Zelf wil H. ook stoppen met drinken en stelen. ,,Ik hoop dat ik nooit meer terug hoef te komen in de rechtbank.’’

De rechters doen over twee weken uitspraak. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda