Kampioenschap streetfishing trekt internationaal publiek in Gouda

VideoGouda ontving vandaag een internationale vertegenwoordiging van hengelsporters. In de binnenstad werd namelijk het zevende streetfishing kampioenschap gehouden.

Waarom Engels de voertaal is in de vissport weet Wilbert Mostert ook niet, maar beoefenaars spreken onderling van streetfishing, shads en softbaits. ,,Maar met oer-Hollandse termen als straatvissen en ‘kunstaas’ kan ik evengoed uit de voeten, hoor. Het gaat er vooral om dat iedereen weet wat de spelregels zijn en met welk materiaal zij kunnnen vissen in grachten, singels en sloten in de binnenstad.”

Mostert (43) is organisator van het Goudse streetfishing kampioenschap. Dat was hij voorheen namens sponsors en vakbladen, maar deze keer deden de deelnemers een direct beroep op de Gouwenaar. ,,Ik was vereerd. Blijkbaar is deze titelstrijd een blijvertje. Anders was dit verzoek niet gekomen. Ik doe het trouwens niet alleen, want Corné Ouwehand uit Katwijk houdt zich bezig met de inschrijvingen. Ik ben voornamelijk bezig met parcours, lunch, controleurs en andere zaken die moeten bijdragen aan een rimpelloos evenement.’'

Volledig scherm
Internationale hengelsporters gooiden in Gouda hun hengels uit voor een wedstrijd streetfishen. © Still video AD

Het vissen in de steden is populair. Berlijn en Parijs boden hengelsporters als eerste de mogelijkheid om hun wateren te bevissen. Amsterdam en Den Haag volgden al rap en Gouda wilde niet achterblijven. De komende wedstrijd telt daarom 75 deelnemers uit vijf landen. ,,Het is weliswaar een evenement met een hoofdprijs van 300 euro, maar tegelijkertijd is het een gezellige reünie. Vissers kunnen uren met elkaar ouwehoeren over hun hobby. Daarom ben ik blij dat we in So What terechtkunnen voor ontvangst, lunch en nazit. Zitten we in ieder geval warm en droog.’'

Volgens de Gouwenaar, zelf een hartstochtelijk visser, trekt het straatvissen een aparte tak aan. ,,Het gaat er heel anders aan toe dan in open water of op zee. Daar zitten vissers de hele dag strak naar hun dobber te turen. Hier gaat het om het uitgooien van de hengel, kijken of de vis toehapt en vervolgens doorlopen naar een mogelijk betere plek. Het kan zijn dat je zomaar een kilometer aflegt, voordat je flink beet hebt. In een binnenstad is dat geen ongezellig vertier.”

Kansen

Je ziet dan ook jong en oud langs de kant in een poging baars of snoek op het droge te krijgen. De singels zijn goed gevuld. Doorgewinterde vissers voelen aan waar de beste kansen liggen.

Quote

Vissers kunnen uren met elkaar ouwehoeren over hun hobby

Wilbert Mostert

,,Je ziet het aan concentratie, inzicht en vaardigheid. Iedereen gebruikt licht materiaal. Met een rugzakje en een hengel stropen ze de kant af. Er zijn Polen, Duitsers, Belgen en Tsjechen van de partij. Dat zegt wel iets van de reputatie van het Gouds kampioenschap. Het gaat er eerlijk aan toe. Er lopen vier controleurs langs het parcours en deelnemers moeten per tweetal elkaars vangst noteren. Ik kan me van al die jaren niet herinneren dat de boel geflikt werd.”

Wel dat de bijvangst van buitengewone proporties was. Een humeurige meerval van 1,80 meter wil je niet aan je hengel vastklinken. ,,Dan moet je wel heel bedreven zijn om zo’n monster te temmen. Die gaat er gegarandeerd met een lichtgewichthengel vandoor. En een flinke snoek geeft zich ook niet zomaar gewonnen. Dat is een heel gevecht.”

Het vissen moet niettemin op een diervriendelijke manier gebeuren. Mogelijk kijken ongeruste leden van de Partij voor de Dieren mee.

Mostert: ,,Dat is ook toegestaan. Iedereen mag hier komen. We zien erop toe dat de gevangen vis niet de grond raakt en netjes wordt teruggezet. Het is sportvissen. Het mag geen kwelling zijn.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda