Kant-en-klare Hollandse kaasfondue moet Zwitserse variant van troon stoten
VideoHet moet het alternatief worden voor de traditionele Zwitserse kaasfondue. Kaasboer Steven van Dam (44) van De Kaashakker in Gouda en Waddinxveen had nooit gedacht dat hij het in zijn winkels zou gaan verkopen: Hollandse kaasfondue in blik.
Delen per e-mail
,,Als speciaalzaak gaan we natuurlijk voor vers geraspte kaas in een fondue in plaats van een voorverpakt product, want die is altijd het allerlekkerst'', zegt de ondernemer in zijn winkel in het Goudse winkelcentrum Bloemendaal.
,,Maar kaasfondue in blik is een mooi en ook een lekker product waar we achter kunnen staan. Het is kant-en-klaar en heel Hollands.'' De kaasfondue wordt namelijk gemaakt van de melk van Zuid-Hollandse koeien. Waar de koeien precies grazen; dat wordt om contractuele redenen geheim gehouden. Van Dam verkoopt de blikken, die 15,95 euro kosten en een houdbaarheid hebben van drie tot vier maanden, als enige kaasboer in het Groene Hart onder een eigen label.
,,Het leuke is dat het de enige kant-en-klare Hollandse fondue is. Meestal is die van Zwitserse kaas. Toen mijn medewerkers en ik het proefden waren we meteen enthousiast. De smaak en kwaliteit is verrassend goed.‘’ Een blik van 750 ml, met kaasfondue voor drie tot vier personen, bestaat uit 75 procent kaas van de boerderij, 20 cl witte wijn, 15 gram maïzena en een scheutje water. Om de kaasfondue smaakvol uit het blik te krijgen moet eerst het etiket er af. Daarna wordt het blik ongeopend in een pannetje met water gezet dat tot drie centimeter onder de rand is gevuld. Als het water na vijftien minuten tegen de kook is en nog niet pruttelt kan het blik voorzichtig worden geopend. Nog even zachtjes roeren en het fonduen kan beginnen.
Kok
De kaasfondue in blik, die inmiddels in de rest van ons land in 75 tot 80 winkels wordt verkocht, is bedacht door ondernemer Ray Heistek uit Assendelft. Hij is van huis uit kok en heeft in het Noord-Hollandse lintdorp een eetwinkel met traiteurmaaltijden en delicatessen.
Na een paar jaar van experimenten met verschillende kaassoorten, pasteuriseren en ontplofte blikken had hij het inblikken van de kaasfondue onder de knie. Hij gebruikt daarvoor een beproefde combinatie van jong belegen en oude kaas van een kaasboer uit Zuid-Holland.
Vakantie
Van Dam merkt dat klanten de blikken meestal uit praktische overwegingen kopen. ,,Er zijn immers ook momenten dat er snel en makkelijk kaasfondue op tafel moet worden gezet.'' Hij denkt dan bijvoorbeeld aan de vakantie op de camping of op de boot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwbouw Schoonhovens College en sporthal De Meent valt miljoenen duurder uit
De nieuwbouw van het Schoonhovens College en sporthal De Meent dreigt een stuk duurder uit te vallen. Het college van Krimpenerwaard maakt een pas op de plaats om het project nog eens te laten doorlichten. -
Advertentie Second Love krenkt SGP opnieuw: ‘In strijd met de zedelijkheid’
Opnieuw is de christelijke partij SGP gekrenkt door een reclame van Second Love. Ditmaal gaat het om een advertentie die in een bushokje aan de Hoogeveenseweg in Boskoop (ter hoogte van Karwei en het ‘Polenhotel’) hangt. -
update
Grote stroomstoring in Stolwijk opgelost
De grote stroomstoring die vrijdagmorgen 2014 huishoudens in Stolwijk trof, is opgelost. -
PREMIUM
Nederland raakt ‘bitcoin-pinautomaat’ kwijt aan Estland: ‘In plaats van ons te omarmen, duwt DNB ons weg’
-
PREMIUMgroene hart in...
Waarom bewoners in 1964 dolblij waren met de komst van de Paradijsweg in Ter Aar
Decennialang moesten kwekers in Ter Aar met een bootje over de Langeraarse Poel roeien om aan de slag te kunnen op hun kwekerij. Het vervoeren van hun bloementeelt kostte zo ontzettend veel tijd. In 1964 kwam hiervoor eindelijk een oplossing: de Paradijsweg werd aangelegd.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
In samenwerking met indebuurt Gouda