Volledig scherm
© Saskia van Rooy van stichting Dierenradar

'Kerst-executies: complete weilanden leeggeschoten'

'Een meterslange rij' dode hazen, eenden, andere 'weerloze' dieren en kratten vol geschoten wild filmde Saskia van Rooy van stichting Dierenrader de dagen voor kerst in Stolwijk en Bergambacht. 

Wild dat volgens haar 'voor de lol' is afgeschoten door mannen. ,,Op tientallen kilometers van huis knallen zo veel zij kunnen'', zegt zij. Hazen, konijnen, wilde eenden en fazanten mogen vrij worden bejaagd, het gaat haar er om 'misstanden' tijdens de jacht aan te kaarten.

Volledig scherm
© Peter Franken

Dierenradar spreekt van 'kerst-executies'. Waarom dat woord?
,,De dieren zijn niet tijdens de kerstdagen geschoten. Dan mag het niet. Weilanden in de Krimpenerwaard werden leeggeschoten door jagers uit onder andere Loosdrecht en Heythuysen. Hoewel ze met z'n tienen waren zijn de volle kratten niet alleen voor eigen consumptie, maar ook voor de verkoop. Jagers moeten jachtvelden beheren en zijn verplicht afschotcijfers te melden. Met afgeschoten zwanen gaat het zo dat zij die in de wagens laden, en als de politie drie kwartier later arriveert, hebben zij de dieren allang ergens gedumpt. En is beheren één haas of een heel veld leegschieten? De aantallen worden niet gecontroleerd. Voorafgaande en tijdens het doden van de dieren in het veld worden vaak aangeschoten dieren gewond achtergelaten. Bij ganzen en zwanen worden illegaal de nekken gebroken."

Quote

Via Facebook krijg ik meldingen vanuit heel Nederland, maar het is lastig daar snel te komen

Saskia van Rooy

U filmt vooral rond uw woonplaats Stolwijk. Moet u het niet hogerop zoeken, in politiek Den Haag?
,,De jacht op bepaalde dieren is open. Wat niet mag is aangeschoten dieren laten liggen en onnodig te laten lijden. Bijvoorbeeld door geen jachthond mee te nemen of van een te grote afstand eenden aan te schieten, waardoor die half aangeschoten liggen te creperen. Via Facebook krijg ik meldingen vanuit heel Nederland, maar het is lastig daar snel te komen. Nu was het voor kerst, maar volgende week knallen jagers uit het hele land hier weer zwanen kapot als trofee."

In samenwerking met indebuurt Gouda