Volledig scherm
Van alle ideeën gooide de plastic-opruimdag de hoogste ogen in de kinderraad van Zuidplas. © Frank de Roo

Kinderraad krijgt gemeente Zuidplas mee in plastic-opruimdag

De schooljeugd van Zuidplas mocht zelf een idee droppen voor 2020. Het werd de plastic-opruimdag. De gemeenteraad betaalt.

De gemeente Zuidplas krijgt een plastic-opruimdag. Dat heeft de kindergemeenteraad gistermiddag besloten. Zeven kinderen van verschillende basisscholen mochten een idee presenteren dat de kinderraad dit schooljaar verder uitwerkt. Daarvoor stelt de 'echte' gemeenteraad een budget beschikbaar.

Kinderburgemeester

Van de zeven presenterende kinderen beet kinderburgemeester Vienne Zwarteveld het spits af. Zij hield opnieuw een pleidooi voor buitenspelen en wilde daarom een 'Kom naar buitendag' organiseren. ,,Ik wil stimuleren dat kinderen naar buiten gaan, omdat het goed voor ze is."

Maar er waren meer goede ideeën. Zo kwam Jurren van der Spek met het plan alle scholieren van een dopper, een drinkfles met logo van de school, te voorzien. Vierduizend in totaal. En ook nog twintig watertappunten in de gemeente. Kosten zo'n 5132 euro, had hij berekend. ,,Mijn vader heeft de Rabobank gebeld en die willen wel sponsoren."

Schoolplein

Quote

Er wordt veel plastic in de natuur gegooid

Kate van Rossem van de Montessorischool

Achtereenvolgens kwamen daarna plannen voorbij voor een wedstrijd voor een groen schoolplein, een buurtmoestuin in alle Zuidplasdorpen en regentonnen uitdelen om drinkwater te besparen. En tot slot ook nog een plan voor duurzaamheidsmaatregelen op school.

Burgemeester Han Weber, die de kindergemeenteraad voor het eerst ontmoette, was onder de indruk van de ideeën. ,,Alle ideeën zijn realistisch en erg waardevol", oordeelde hij. Nadat de leden van de kinderraad gestemd hadden en de burgemeester, wethouder Verbeek en kinderburgemeester Vienne Zwarteveld de stemmen hadden geteld, bleek het idee van Kate van Rossem van de Montessorischool in Nieuwerkerk aan den IJssel het meest aan te slaan. Zij pleitte voor een plastic-opruimdag. ,,Met vuilniszakken en spullen van de gemeente, want er wordt veel plastic in de natuur gegooid."

Kate wil de dag graag in allevier de Zuidplasdorpen en wil er ook de schoolkinderen bij betrekken. Kinderraadslid Kylian stelde voor de flessen met statiegeld apart in te zamelen en in te leveren om zo alvast een deel van de kosten terug te verdienen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda