Volledig scherm
Scholieren van het Coornhert Gymnasium uit Gouda debatteerden vanmorgen met Kamerleden tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag. © Guus Schoonewille

Kleine Prinsjesdag: Goudse scholieren debatteren in Ridderzaal

Scholieren van het Coornhert Gymnasium uit Gouda debatteerden vanmorgen met Kamerleden tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag. 

Het debat tussen middelbare scholieren en Kamerleden in de Ridderzaal werd georganiseerd door UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debatinstituut. Na afloop van het debat wachtte de voltallige Ministerraad om de jongeren te ontmoeten.

Alle jonge aanwezigen waren op hun best gekleed: de dames een hoed op, de heren een das voor. De snelle debatten gingen over kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden. De zes Kamerleden - Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) - schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand of andersom. 

De scholieren uit Gouda debatteerden over de inbreng van jongeren in de ouderschapsplannen bij een scheiding. ,,Een kind moet gehoord worden", stelde de 15-jarige Wieteke uit Gouda. ,,Kinderen kunnen maar beter niet meebeslissen", betoogde het andere team uit Hoofddorp. ,,Sommige ouders zullen hun kinderen verleiden met een Playstation." Daar was Tielen van de VVD het niet mee eens: ,,Kinderen moeten serieus genomen worden."

Troonrede

Een grote rol was weggelegd voor de Koningin van de Jeugd, dit jaar de 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk. Zij maakt zich grote zorgen over het klimaat, sprak ze in haar zelfbedachte troonrede. ,,Het is onze toekomst, en iedereen kan zijn steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren", sprak zij vanaf het podium, voor de troon waar Willem-Alexander dinsdag zijn troonrede zal voordragen. Na de debatten bood zij haar troonrede, en een symbolische steen, aan aan de VWS-minister Hugo de Jonge. Die beloofde de boodschap mee te nemen naar zijn collega-ministers.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda