Volledig scherm
Derdeklassers als Haastrecht en Stolwijk moeten opnieuw nadenken over de vraag of zij willen overstappen naar het zaterdagvoetbal, of toch op zondag blijven nu dat weer kan. © Orange Pictures

KNVB schrapt zondagklassen toch niet, clubs zitten met vraagtekens

RegiosportDe afschaffing in het district West II van de vierde en derde klasse op zondag is voorlopig van de baan. Dit kregen vertegenwoordigers van clubs uit de derde en vierde klasse op zondag van de KNVB te horen tijdens een bijeenkomst bij het Delftse SEP. Clubs die vanwege het eerdere besluit kozen voor het zaterdagvoetbal, moeten die afweging nu opnieuw maken met de leden.

Quote

Ik ben al diverse malen gebeld, met de vraag of we terugkomen op onze beslissing. Daar kan ik nog niks over zeggen

Edo Burger, vv Stolwijk

De KNVB komt terug op een eerder besluit om vanaf volgend seizoen geen vierde klasse op zondag meer aan te bieden in het district West II en om het seizoen erop een streep door de derde klasse te zetten. ,,Als er animo is voor zondagvoetbal in de vierde klasse in West II, dan zullen wij dat volgend seizoen aanbieden", vertelde Sebastiaan Kleijburg, coördinator arbitrage en competitie van de KNVB. ,,Ook het besluit om de derde klassen zondag in West II vanaf het seizoen 2020/21 af te schaffen is niet meer in beton gegoten. Er zal een jaar de tijd genomen worden om opnieuw met alle verenigingen te praten over de wensen die daar bestaan.”

Dit bleek ook tijdens de drukbezochte avond een van de grieven bij de aanwezigen. ,,Geef ons een jaar de tijd om ook met onze achterban te praten", was een veelgehoord argument vanuit de zaal.

Vertegenwoordigers van de KNVB gaan nu in gesprek met bestuurders van verenigingen, die op basis van het eerdere besluit van de KNVB alvast de overstap hebben gemaakt van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. In het Groene Hart namen MSV'19 (Montfoort), dat fusiebesprekingen voert met zaterdageersteklasser Montfoort, Bernardus (Hazerswoude-Rijndijk) en Stolwijk reeds dit besluit. Bernardus, dat er veel werk van maakte om te komen tot een juiste keuze, blijft bij zijn eerdere besluit om over te stappen naar 'de zaterdag'.

Stolwijk-voorzitter Edo Burger is boos, nu de KNVB is teruggekomen op het eerdere besluit. ,,Ik heb hier geen woorden voor", zegt Stolwijk-voorzitter Edo Burger. ,,Ik ben al diverse malen gebeld, met de vraag of we terugkomen op onze beslissing. Daar kan ik nog niks over zeggen. We wachten de officiële reactie van de KNVB af. Ik vind dat de bond er dit seizoen een potje van maakt. Ons eerste elftal heeft sinds half december drie keer thuis gespeeld. Overal binnen de club heerst chagrijn: bij de selectie, de vrijwilligers en het barpersoneel. Zondag spelen we - weer uit - tegen Haastrecht. Om de moraal erin te houden, maken we onszelf maar wijs dat we nog kampioen kunnen worden in onze poule."

Nacompetitie

Haastrecht, dat zich nog via de nacompetitie veilig kan spelen, had de intentie om bij degradatie over te stappen naar het zaterdagvoetbal. Nu kan de derdeklasser ook weer in de vierde klasse op zondag in West II terecht. ,,Deze gang van zaken moet eerst intern besproken worden", aldus technisch coördinator Jan Willem Koorevaar, ,,want we zitten nu met nog meer vragen. Komt er bijvoorbeeld nog wel een nacompetitie?"

BAV-voorzitter Ben van Olffen was tevreden over het verloop van de avond. ,,Het was een pittige discussie, maar wel een die gevoerd moest worden", aldus Van Olffen. ,,Wij hebben ook kunnen laten zien aan onze achterban dat de BAV een brug kan zijn voor de verenigingen richting de KNVB. We zullen dit dossier uiteraard op de voet blijven volgen."

In samenwerking met indebuurt Gouda