Volledig scherm
Het oude raadhuis van Waddinxveen. © redactie

Kort geding over voormalige raadhuis van Waddinxveen: ‘Mogelijk geen zorgwoningen’

rechtbankHet oude raadhuis in Waddinxveen krijgt mogelijk een andere bestemming dan zorgwoningen; de gemeente wil tenminste een nieuwe aanbestedingsprocedure beginnen om het pand een nieuwe invulling te geven. Dat heeft gemeenteambtenaar Wesley Ploeg gezegd in een kort geding bij de Haagse voorzieningenrechter. ,,We laten het niet leegstaan’’, aldus Ploeg. Het kort geding was aangespannen door ontwikkelaar Merwestreek die eist dat Waddinxveen het project aan haar gunt. Merwestreek wil het raadhuis verbouwen tot maximaal 35 zorgappartementen voor 55-plussers.

De gemeente wil dat niet, omdat Merwestreek de aanbestedingsregels niet zou hebben gevolgd. Op eigen initiatief had het bedrijf de buitenruimte van het raadhuis bij de plannen betrokken, terwijl volgens de voorwaarden van de gemeente alleen de binnenkant mag worden verbouwd. ,,De bewoners van de ouderenwoningen zouden dan niet buiten op hun terras een kopje koffie kunnen drinken en zijn dan opgesloten in een betonnen kolos”, legde advocaat Lennart Alberts van Merwestreek vandaag uit. 

Omdat er verder geen andere inschrijvers waren, heeft de gemeente de eerste aanbestedingsprocedure stopgezet.

Merwestreek vindt dat niet terecht. De buitenruimte is volgens Alberts geen onlosmakelijk onderdeel van het bouwplan, zoals de gemeente telkens beweert. Het zou slechts een idee zijn waarover nog te praten valt.

De ontwikkelaar is vooralsnog niet bereid te betalen voor de extra grond, maar in de contacten met de gemeente is steeds gezegd dat dit geen breekpunt zou zijn. Advocaat Alexander Klein Hofmeijer van Waddinxveen heeft voorgerekend dat de buitenruimte 900 vierkante meter beslaat. De grond is 350.000 euro waard. ,,De buitenruimte kan daarom niet eventjes bij de plannen worden betrokken”, zegt hij.

Quote

De bewoners van de ouderenwo­nin­gen zouden dan niet buiten op hun terras een kopje koffie kunnen drinken en zijn dan opgesloten in een betonnen kolos

advocaat Lennart Alberts van Merwestreek

‘Onvolledig beeld’ 

Merwestreek zit volgens Klein Hofmeijer dan ook ‘verkeerd in de wedstrijd’; de ontwikkelaar zou een te onvolledig beeld van de situatie schetsen om de aanbesteding te kunnen voortzetten, zoals de ontwikkelaar eist. Hij beticht Merwestreek van stemmingmakerij. Zo zou de PCW-fractie volgens hem over de kwestie schriftelijke vragen hebben gesteld die ‘een-op-een’ zouden zijn ingestoken door ontwikkelaar Wim Bijl, de Waddinxveense vertegenwoordiger van Merwestreek.

Ook voor het raadhuis heeft Merwestreek volgens de gemeente te weinig over. De verbouwing van het raadhuis vergt volgens de ontwikkelaar een investering van 5,5 miljoen euro. De voorbereidingskosten bedragen 876.550 euro. Voor de grond en het pand zou de gemeente symbolisch 1550 euro krijgen. ,,Te laag’’, vinden b en w die de waarde van het oude raadhuis hebben laten taxeren op 1,3 miljoen euro.

Uitspraak op 27 november.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda