Volledig scherm
Krimpenerwaard krijgt omgerekend per inwoner het meeste geld uit Europa. © ANP XTRA

Krimpenerwaard profiteert het meest van Europese subsidies

Met 159 euro per inwoner is Krimpenerwaard opvallend genoeg de gemeente in het Groene Hart, die het meeste geld uit Brussel ontvangt. Nieuwkoop profiteert met 9 euro per inwoner juist het minst van Europese subsidies. Landelijk ligt het gemiddelde bedrag op 60 euro per inwoner.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau ERAC op verzoek van de NOS. Nederland ontving tot nu 4,9 miljard euro aan subsidies voor projecten uit de Europese begroting 2014-2020, heeft ERAC in kaart gebracht.

Bijna de helft hiervan gaat naar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Ongeveer een kwart gaat naar bedrijven, die met name subsidie ontvangen voor innovatie. Nog eens een kwart gaat naar gemeenten en provincies, voor bijvoorbeeld infrastructurele of maatschappelijke projecten.

Lospeuteren

De Europese subsidie levert Krimpenerwaard 570 extra banen op. Woerden is met een bedrag van 88 euro per inwoner uit Brussel een goede tweede, goed voor 145 extra banen. Bodegraven-Reeuwijk staat met 81 euro Europese subsidie per inwoner op de derde plaats in het Groene Hart. Gouda zit met 56 euro dicht bij het landelijke gemiddelde, Alphen scoort daarentegen weer laag met een Europese bijdrage van slechts 24 euro per inwoner. Alle reden voor de lokale partij RijnGouweLokaal er bij de gemeente op aan te dringen te onderzoeken of er meer gelden uit Brussel los te peuteren zijn. Een subsidioloog moet daarvoor gaan zorgen.

Polsstokclub 

De relatief hoge Europese subsidie naar Krimpenerwaard gaat voor 85 procent naar de sectoren samenleving en cultuur, heeft het onderzoeksbureau berekend. Een gemeentewoordvoerder kon vanochtend nog niet zeggen waarom Krimpenerwaard zo goed de weg naar Brussel weet te vinden en naar welke projecten het geld heen gaat.

Vier jaar geleden kreeg  onder meer polsstokclub De Vlist Europees geld voor een springschanscomplex aan de Oost Vlisterdijk.

In samenwerking met indebuurt Gouda