Volledig scherm
Kunstenaar Abdel El Mesnani bij zijn werken in het Huis van de Stad waar hij exposeert: ,,Ik hoop dat de bezoekers van mijn werk kunnen genieten.'' © Pim Mul

Kunstenaar uit Marokko schildert 'Verloren gezichten'

Wie het Huis van de Stad in Gouda betreedt, kan de hele maand juli genieten van kunstwerken van de uit Marokko afkomstige Goudse schilder Abdelouahid El Mesnani.

De expositie Verloren Gezichten toont hoe kunstenaar Abdelouahid El Mesnani (30) met zijn moderne werk een andere weg is ingeslagen dan zijn vader en opa, beiden kunstenaar, dat in Marokko deden. Met een glimlach op zijn gezicht houdt kunstenaar El Mesnani - 'zeg maar Abdel' - zijn hand een halve meter boven de grond. ,,Zo groot was ik toen ik als kunstenaar begon'', schetst hij.

Als jong kereltje omringde hij zich al met kunstenaars van over de hele wereld die elk jaar wekenlang in zijn geboortestad Asilah kwamen werken tijdens het jaarlijkse kunstfestival dat een maand duurt. Zijn vader en grootvader gingen hem als kunstenaar voor. Zijn opa leeft niet meer, maar zijn vader wel en die schildert nog altijd realistische kunst.

Abdel El Mesnani sloeg een andere weg in door moderne kunst te maken. ,,Mijn vader vond dat heel spannend'', vertelt El Mesnani. ,,Maar hij is blij met het succes dat ik heb.'' Het werk van Mesnani ging via het kunstfestival in Asilah al via diverse kopers de hele wereld over.

Liefde van zijn leven

Twee jaar geleden kwam Abdel El Mesnani naar Gouda toe omdat hij trouwde met de liefde van zijn leven, de Goudse Kholoud Eamarouchan. Ze ontmoetten elkaar in Marokko, hebben inmiddels een zoon en wonen in Gouda waar El Mesnani fulltime als kunstenaar werkt.

Quote

Nederland is fantas­tisch, de Nederlan­ders zijn aardig, al moet ik nog wel hard oefenen om mijn Nederlands te verbeteren

Abdelouahid El Mesnani

Tientallen werken van hem zijn nu te zien in de hal van het Goudse Huis van de Stad, waar ze zijn opgehangen aan grote panelen. Van een prachtig vrouwenlijf, geschilderd in een stijl die aan werk van beeldhouwer Auguste Rodin doet denken, via een werk met twee kubistisch vormgegeven hoofden, tot aan een vrouw die geknield zit en haar hoofd op haar knieën heeft gelegd en doet denken aan de stijl van Picasso: het lijkt erop dat de kunstenaar nog zoekt naar de stijl die het best bij hem past. Het zijn veelal grote doeken, met felle blauwe, gele, en rode kleuren.

Ook zijn er bescheiden werken. Op een klein doek lijkt de kunstenaar een aantal vissen naast elkaar te hebben geschilderd; het blijken gesluierde vrouwen uit zijn geboorteland te zijn, gekleed in lange jurken, met bedekte hoofden en halfbedekte gezichten. ,,De klederdracht uit zijn geboortestad'', verklaart zijn vrouw.

De overeenkomsten in de verschillende werken? De prachtige kleuren. ,,Nee, die zijn niet typisch Marokkaans'', zegt de artiest. ,,Maar ik maak wel mijn eigen verf door water met poeders te vermengen. De doeken krijgen diepte omdat ik ook met onder meer papier-maché, touw en zand werk.''

Fantastisch

El Mesnani zegt zeer vereerd te zijn met deze expositie in het Huis van de Stad. ,,Nederland is fantastisch, de Nederlanders zijn aardig, al moet ik nog wel hard oefenen om mijn Nederlands te verbeteren'', zegt hij, daarbij geholpen door zijn vrouw.

,,Van jongs af aan heb ik geleerd om mijn emoties en gevoelens in mijn schilderijen te verwerken. Mijn vader zou dat nooit aan hebben gedurfd, ik ben blij dat de internationale kunstenaars mij dat geleerd hebben. Ook politieke onderwerpen laat ik naar voren komen.''

Wat zijn belangrijkste drijfveer is in zijn werk? ,,Ik wil puur zijn, ik wil de gezichten die ik schilder zo echt mogelijk laten overkomen.'' De kunstenaar is tevreden met deze expositie. Waar hij het meest op hoopt in deze maand? ,,Dat de bezoekers mijn werk accepteren en ervan kunnen genieten.''

Verloren Gezichten van Abdelouahid El Mesnani is de hele maand juli te zien in de hal van het Huis van de Stad in Gouda.

In samenwerking met indebuurt Gouda