Volledig scherm
PREMIUM
Lia Thorborg © Marlies Wessels

‘Leegstand winkels Gouda is minder dramatisch dan het lijkt’

We stonden in de koopavondfile voor de Spoortunnel. Het was donker, het regende, maar aan de overkant van het Kleiwegplein lonkte voor velen het winkelaanbod van de Goudse binnenstad. Hoewel we kreunden dat we een andere route hadden moeten kiezen om de sinterklaasinkopers te mijden, gaf de aanblik van het levendige handelsverkeer op de herfstige donderdagavond een warm gevoel.

Lekker hoor, straten vol winkelend publiek. Als stedeling wil je een gezellig drukke binnenstad. Die heeft Gouda. Toen de krant de volgende ochtend berichtte dat Gouwenaars 'steeds minder graag in eigen stad shoppen', keken we vreemd op.

Het was de uitkomst van een koopstromenonderzoek in de drie randstedelijke provincies. Hierin werd gepeild hoe trouw inwoners zijn aan hun eigen gemeente als het gaat om dagelijkse bestedingen. De cijfers? In Gouda doen negen van de tien inwoners hun dagelijkse boodschappen in eigen stad. Wat de niet-dagelijkse aankopen betreft, daarvan wordt 50 procent in de eigen woonplaats gedaan.

In samenwerking met indebuurt Gouda